10 причини да посетите Турция

10 причини да посетите Турция

Турция е абсолютно различен свят, пълен с автентични и невероятни неща, които няма да можете да намерите в други страни.  Това е страна на спокоен начин на живот, зашеметяваща природа и гостоприемни хора, които обикновено не говорят английски или други езици. Някои хора биха предпочели да живеят там, други не, но със сигурност трябва да я включите в списъка с държави, които трябва да посетите. 

Ето 10 причини да я посетите:

1. Турските курорти

10 причини да посетите Турция

Претъпкани популярни плажове? Определено не. В Турция има много невероятни места, които ще останат в сърцето ви завинаги. Едно от тези места е Кападокия. Това е един много специален и уникален свят, изпълнен с невероятни гледки и история. Просто не е възможно да намерите нещо подобно в други страни. В Кападокия можете да отседнете в пещерен хотел и да се разходите с балон с горещ въздух. Това е едно от най-романтичните места в света. Ако не знаете къде да заведете приятелката си или съпругата си, удивете я с това място, вместо с типичния морски курорт.

Турските граждани са големи късметлии със своята територия и въпреки че Турция е популярна туристическа дестинация, все още можете да намерите относително спокойни места, където обикновено местните жители предпочитат да ходят. Например Каш.

2. Турската закуска

10 причини да посетите Турция

Мислите за чаша кафе и яйца или кроасан. Никакъв начин. Турската закуска е много различна. В Турция се слагат големи маси, на които има много конфитюри, маслини, сирене, месо, мед, различни видове пресен хляб, всички видове яйца и, разбира се, зеленчуци и плодове. Взимате една чиния и си слагате в нея каквото искате. Когато сте се нахранили, можете спокойно да спрете да ядете. Никой няма да бъде обиден. Храната, която не се изяде, се прибира в хладилника за следващия ден.

Там е традиция приятели да се събират и да закускват заедно, особено през почивните дни. Можете да видите групи от по 20 човека, които закусват заедно и си говорят.

3. Турския симид (геврек)

10 причини да посетите Турция

Турските пекарни са много традиционни, както и повечето неща в Турция.

Говорейки за традиционни неща, трябва да споменем турския симид. Симид е кръгъл хляб, покрит със сусамово семе или по-рядко с макови или слънчогледови семки и е легендарен в Турция, точно както кроасанът във Франция. Рано сутрин в много области има човек, който минава през всяка къща с камион, пълен с тези вкусни гевреци, събуждайки хората, като вика: "Simiiiiiit!" И ако искате да си купите, просто отваряте прозореца и извиквате продавача. 

4. Турските пазари

10 причини да посетите Турция

Да, има много хубави молове в Турция, но най-интересните магазини са в хаотичните пазари. 2 правила: пазарене и повече торби. Когато отидете на пазар, буквално се губите в различните неща. Всеки продавач се опитва да ви почерпи с приятен пресен домат, маслини или ядки. Никога няма да се върнете от пазар гладни. Нормално е да опитате нещо, преди да го купите. И, разбира се, ако не се пазарите, цялата магия на пазаруването е изгубена. Най-малкото трябва да поискате нещо допълнително, ако продавачът не иска да свали цената.

На тези пазари можете да намерите абсолютно всякаква стока на много ниски цени. Също така има много автентични турски неща- килими, лампи и т.н.

5. Транспортът в Истанбул

10 причини да посетите Турция

В Истанбул има всички видове обществен транспорт, но най-хубавото е фериботът. Можете ли да си представите да ставате сутрин и да не пътувате до офиса си с метро, а с ферибот? Превръща се в наистина релаксиращо пътуване с чаша турски чай или кафе.

Истанбул се намира на 2 континента и понякога хората трябва да пътуват от Азия до Европа или обратно. Така че не е изненада, че толкова много хора избират да пътуват с ферибот. 30 минути и сте от другата страна на реката. Вятър в косите, улични музиканти и птици, които летят над ферибота. Кой не би искал да позва този транспорт и то само за 1 долар?!

6. Турските домашни любимци

10 причини да посетите Турция

Турците много обичат домашните си любимци. Рядко можете да видите човек, който няма домашен любимец. Те взимат животните със себе си навсякъде, дори в офисите. Единственият проблем е, че ветеринарните клиники са много скъпи. Понякога цената на малка операция на животно е колкото цената на операция на човек. Турците също имат специално отношение към котките. Ако попитате някой местен, ще ви разкаже историята за пророка Мохамед, който трябва да отиде на вечерна молитва и отрязва част от робата си, за да не събуди спящата върху нея котка. Определено турските котки са най-щастливите на света.

10 причини да посетите Турция

7. Такситата в Истанбул

10 причини да посетите Турция

Ако ви се наложи да използвате такси, по-добре си изтеглете едно от приложенията, при които се плаща с кредитна карта и се обявява цената предварително, защото таксиметровите шофьори в Истанбул се опитват да лъжат пътниците и да им вземат повече пари. Възможно е да се правят, че не говорят английски или да ви свалят на 2-3 километра от адреса, защото има задръстване и въпреки това да искат да им платите. 

8. Турският чай

10 причини да посетите Турция

Чаят е толкова популярен тук. Хората буквално пият чай по 20 пъти на ден. Ако сте в Турция, е престъпление да не пиете чай в малки, сладки чаши през деня и след всяко хранене. Няма да видите някой да пие чай в голяма чаша, освен ако не е чужденце. Също така е необичайно да се пие чай с мента. 

9. Турската храна по улиците

10 причини да посетите Турция

Ако отидете в Турция, задължително трябва да опитате мидите, които продават на всеки ъгъл. Те са изключително вкусни и със сигурност са по-здравословни от хот-дог, например. Те приготвят мидите леко пикантни и с лимонов сок. 

10. Шофирането

10 причини да посетите Турция

Шофирането в Турция е цяло приключение. Улиците са много тесни, шофьорите са много нервни, а в Истанбул има и много големи задръствания. Можете да видите конфликти между шофьори навсякъде.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay