Интересни забрани за туристите в различните държави

Интересни забрани за туристите в различните държави

Всяка година пътуването до различни дестинации става все по-достъпно: самолетните билети стават по-евтини, както и хотелите и организираните екскурзии. Но замисляли ли сте се някога как местните хора се чувстват, когато улиците са пълни с посетители? Не всички туристи са любезни и склонни да уважават традициите и историческите ценности на друга държава.

Новите забрани и ограничения говорят сами за себе си...

1. Туристите "само за един ден” във Венеция ще трябва да плащат данък

Местните хора от този древен град са уморени от туристическите тълпи: те буквално блокират улиците и местните жители не могат да отидат на работа или да се приберат вкъщи след работен ден. Ето защо от 1 май ще трябва да плащате пари за влизане в града. Туристите, които идват във Венеция, за да плуват в гондола, ще трябва да плащат 3 долара. Всеки, който се опитва да избегне плащането, ще плати глоба от 450 долара. Тези правила важат само за туристи, които решават да спестят пари от хотел и да отиват в града само за един ден (хората, които отсядат в хотелите, вече са платили данъка).

2. На плажовете във Филипините е забранено да се пуши, да се яде и да се строят пясъчни замъци

Властите на Филипините трябваше да затворят плажовете на остров Боракай в продължение на 6 месеца, за да направят почистване. Това струваше почти 20 милиона долара за почистване на пясъка и водата от целия боклук. Сега те са готови да пуснат туристите отново, но не в толкова голям брой и само ако не вредят на природата. На плажовете е строго забранено да се пуши, пие алкохол или дори да се яде. И естествените пейзажи трябва да останат такива, каквито са, което означава, че децата не могат да строят пясъчни замъци.

3. В Тайланд ще бъдете глобени за използването на найлонови торбички

На остров Ко Самет в Тайланд не можете да използвате найлонови торби или кутии. Ако нарушите това правило, ще платите глоба. Новите ограничения бяха определени, защото бедният остров беше невероятно разхвърлян и мръсен. Почти 1500 туристи ходят там всеки ден. След като си тръгнат, националните паркове са пълни с различни опаковки, бутилки и други боклуци.

4. На Бали може скоро да бъде забранено носенето на бикини

Хората от този индонезийски остров се оплакват от туристи, които се разхождат по бански костюми и се снимат пред храмовете. Така през 2018 г. местните власти сериозно обмислят забрана на носенето на бикини и ограничаването на достъпа на туристите до свещени места. 

5. В Русия броят на хостелите ще бъде намален

През 2018 г. в Русия бяха открити огромен брой хостели. И повечето от тях са в обикновени апартаменти: изобретателните домакини поставят повече легла в стаите и започват да ги дават под наем. Съседите трябва да се примирят с постоянен шум и много непознати хора. Но през 2019 г. хостелите в жилищните сгради най-вероятно ще бъдат незаконни. Какво ще означава това за посетителите? Те ще трябва да резервират стаи в законни хостели и хотели.

6. Само 300 души годишно ще могат да изкачват Еверест

През 2019 г. и следващите години ще може да се изкачва Еверест само през пролетта. Също така има ограничения за броя на катерачите - не повече от 300 души годишно. Това решение е взето, след като местните власти трябваше да почистят планината: през 2018 г. в планината са събрани около 8,4 тона боклук и екскременти. Сега ще има сметища и тоалетни.

7. В Холандия велосипедистите нямат право да говорят по телефона

Посетителите, които са свикнали да наемат велосипеди, ще трябва да спрат да говорят по телефона, докато карат. Ако не го направят, може да им се наложи да платят глоба от 250 долара. Преди в Холандия бе незаконно да се говори по време на шофиране, но от юли 2019 г. същият закон ще се прилага и за велосипедистите. Причината е проста: броят на произшествията се е увеличил.

8. Във Флоренция туристите не могат да се хранят или да почиват на улицата

Този град се посещава от повече от 10 милиона души от различни страни всяка година. Преди във Флоренция нямаше място, където нямаше уморени туристи, които да си почиват и да ядат сандвичи. Градските власти решиха, че това поведение има отрицателно влияние върху външния вид на Флоренция, а от 2018 г. е незаконно да се седи на стълби и да се яде навън. Този закон се прилага само за 4 улици в центъра на града и ако нарушите този закон, ще трябва да платите 500 долара.

9. В Рим туристическите автобуси са ограничени, а историческите места се наблюдават по-внимателно

От януари 2019 г. центърът на италианската столица е затворен за туристически автобуси. Това е направено с цел да се защити историческото наследство и да се намалят нивата на шум и замърсяване на въздуха. Освен това, властите на Рим ще направят наказанието за вандалите по-сурово за такива неща, като вземане на парчета от стени на Колизеума или за измиване на краката в чешмите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay