Дарин Маджаров за образованието, успеха и личната мотивация

Едно много позитивно интервю

Дарин Маджаров за образованието, успеха и личната мотивация

Дарин Маджаров е от хората, за които като ги видиш, си казваш "Какъв слънчев човек!" Той е съдател на образователния сайт "Уча се", който е свръх успешен в страната ни. Срещаме се  в неговия кабинет и веднага забелязвам множеството награди, окичени по стената. Следващото нещо, което ми прави впечатление, е дружелюбността на Дарин. 

Поговорихме си за сайта, за презентациите на TEDx, в които той участва, за положението в България и за какво ли още не. Ако искате денят ви да стане по-хубав и позитивен, четете! Един рядко талантлив, устремен и супер позитивен човек.. на мен ми оправи цялата седмица, надявам се така да подейства и на Вас!

Дарин Маджаров за образованието, успеха и личната мотивация

Здравей, ти си създател на най-големия и обичан образователен сайт в България Уча.се. Разкажи ми малко повече за него.

Този сайт прави уроците за училище по-разбираеми на интересен език. Имаме над 9 000 видеа и упражнения до момента, които следват официалната училищна програма, но ги правим разбираемо и интересно за учениците, по начина, по който те са свикнали да получават информация. Идеята е, че ходят на училище и като трябва да си учат вкъщи, отварят сайта, научават си и всичко става бързо.

А с какво е интересен за тях?

Това, което те харесват, е ,че видеата са направени на техния език. Те са направени визуално, вътре със смешки, с хумор, урокът е разказан много интересно, така че да разберат всичко и наистина да се запалят по него. Като ученик аз винаги гледах бързо да се подготвя, защото исках да ставам голям футболист и отивах и тренирах. По същия начин всяко дете си има свои мечти и цели и гледа бързо да се подготви.

Има ли неща, които не ти харесват в средното образование в България и които могат да се подобрят?

Когато един ученик вижда смисъл в нещо, то му става интересно и напредва. И обратното, ако гледаме или четем статия и не разбираме много нещата, няма как това да ни запали. Това, кoeто може да се подобри в училище, е нещата да им се показват по практичен начин, да могат да ги виждат, да виждат смисъл в това нещо. Това, че правим един експеримент по химия е хубаво, но къде влиза в живота? Може да се обясни, че по този начин са направени много от материалите, от които е направен комютъра -пластмаса, метали и т.н.

Мислиш ли, че има неща, които можем да взаимстваме от западната система и ако да, кои?

След като учих средно образование, аз учих в Германия бакалавър и магистратура. И там преподавателите не бяха много по-велики лектори от тукашните. Разликата е в това, че там средатата е супер яка и мотивираща. Всички около теб се стараят да напредват. Те правят нещо и по този начин те вдъхновяват и не те оставят да бездействаш. Самата среда те бута. Това беше най-силното нещо. И тук, колкото повече средата е такава, толкова по-силни ученици ще има и толкова по-силно ще бъде образованието.

Отличен си в класацията на Форбс за 30 лидери под 30-годишна възраст. Кое те мотивира да правиш всичко това, да създаваш полезни и най-вече успешни продукти?

Това, което най-много ме мотивира, е, че постигаме резултати. Аз съм такъв човек, че това, което ме движи, е да създавам неща, които виждам, че подобряват живота на хората. В момента, докато си говорим, стотици хора ще са изгледали видеата и упражненията. Ако го няма сайта, една част от тях няма да разберат урока, една част от тях щяха да отидат на частни уроци, една част от тях щяха да отидат без научен урок на училище. Една част от тях щяха да питат родителите си, някои от тях нямаше да разберат даже по този начин. А сега за половин час, те са изгледали видеата, подготвили са се за утре и отиват да се развиват по друг начин – да спортуват, да излизат с приятели. И това се случва на десетки хиляди хора. И затова ставам сутрин и тичам към офиса да се раздавам за тези неща, които правя.

Тоест обичаш работата си?

Повече от това!

Аз съм на мнение, че в страната ни има много талантливи и кадърни хора като теб. Защо според теб състоянието на държавата е такова?

Какво е състоянието?

Не сме от най-богатите държави, нито от най-развитите, а в същото време нацията ни е пълна с много талантливи хора като теб. Това ме учудва! А теб?

Този разговор го водя с много хора. Те си мислят, че ще отидат в чужбина, евро ще вали от небето и всичко ще е прекрасно и няма корупция. Аз живях в чужбина 7 години, супер си изкарах, видях много неща, много научих. Благодарен съм за това време. Тук, в България, сега ми е най-щастливият период. Правя нещо, което супер много обичам, имам невероятни приятели, невероятни хора, страхотна среда. Там нямах достъп до чак такива хора. Тук изкарвам достатъчно пари, много повече отколкото щях да изкарвам там. Тук има невероятна природа. Тук всеки човек има възможност да стартира бизнес в едни от най-добрите условия в Европа. Неслучайно все повече бизнеси идват да стартират тук, заради по-ниските данъци, кадърни хора. В момента всяка фирма тук наоколо търси хора, които да работят. И няма достатъчно. Това, което искам да кажа, е, че всеки, който има желание тук в България, има начин да успее, да си постигне нещата. Много хора си мислят, че няма начин, но всъщност това е личен избор. Начинът, по който мислиш, е личен избор. И, когато един човек мисли "Тук е зле, тук не мога да успея.", той вече е избрал пътя. Трябва да се огледаш колко успешни хора има.

В София всички апартаменти са разпродадени от новото строителство. Богатите са избрали да тръгнат по този път. Бедните, несъзнателно, но също са го избрали. С нещата, които правят ежедневно, те избират този път. Това не е много приятно на хората да го чуят, но това е истината и по целия свят това говорят, че това да бъдеш щастлив и успешен е личен избор.

Дарин Маджаров за образованието, успеха и личната мотивация

Няма как да не те попитам и за първото издание на международния фестивал TEDx в Стара Загора. Каква е основната му идея?

На едно място се събират 100-200 човека, които споделят идеите си и нещата, които ги вдъхновяват, успешни истории. Събират се супер успешни и влиятелни хора, които правят много кадърни неща. Препоръчвам на всеки, който има възможност, да отиде. Това може да ти промени живота. Да чуеш нещо, да видиш някой, който ще те вдъхнови и да вземеш решение да бъдеш щастлив и успешен.

Кои са нещата, които мислиш да представиш на публиката? Може би за проекта Уча.се?

Не, друго ще направя. Ще разкажа една уникална история, която мен тотално ме шокира и искам да я споделя с хората. Вместо да разказвам толкова много за "Уча.се" ще наблегна на тази история, защото тя е удивителна, а много малко хора я знаят. Но ще я запазя в тайна, за да е интересно на всички, които ще дойдат.

Важно ли е според теб да има подобни инициативи в България?

Супер важно е! Може би това е едно от най-важните неща, които трябва да се случват по-често. Това ще променя средата. Преди 5 години, когато се върнах от чужбина, в София много малко се говореше за стартиращи бизнеси, предприемачество. Сега за 5 години има тотална промяна. Много млади хора стартират нов бизнес – къде успешни, къде не, няма значение. Именно такива събития като TED действат супер вдъхновяващо. Аз съм сигурен, че на събитието ще има поне 5 човека, които толкова са се вдъхновили, че след това ще стартират някакъв бизнес и ще променят живота на много други хора.

Дарин Маджаров за образованието, успеха и личната мотивация

Има ли хора, от които си се учил, за да стигнеш дотук или такива, на които се възхищаваш?

На много. Аз смятам, че във всеки човек около нас има нещо ценно. И по този начин подхождам към хората. Търся това нещо в този човек, което ми трябва. Ако искам да си развия това нещо, гледам как той го постига. И така си сглобявам от различни хора различни умения, различни качества и така се развивам и аз.

Къде се крие разковничето към успеха според теб? Може би да пробваш?

Задължително да пробваш и за да пробваш е хубаво преди това да си в подходящата среда.

Кои са уроците в живота, които лично ти си научил?

Нещата, които най-много са ми помагали, за да успява Уча.се – на първо място е дисциплината. Това от спорта още съм го научил. Другото е, че постоянно се учим. Не се мислим за големи разбирачи и велики хора, а напротив. Подхождаме с това, че всеки ден се развиваме. И така си градим нещата, че искаме като погледнем 2 години назад да се срамуваме от нивото, което сме имали – толкова по-добри да сме станали. И много важно е да действаш. Много хора знаят много неща, прочели са много книги, но нищо не прилагат от тях. А тук това, което аз направих, за да стартирам Уча.се, е да действам. Иначе можеше да си кажа, че ще уча още, ще ставам все по-добър и ще го пусна след 3 години. Много хора така провалят идеите си. Другото нещо е, че имах умението да вдъхновявам, да запалвам други хора и да повярват в това, което правя. Защото, ако нямаш това умение, не можеш да направиш екип, не можеш да убедиш инвеститори, не можеш да убедиш хората, че това нещо си струва и идеята замира.

Станете част от Jenite.bg във  Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay