Заки от дует "Авеню" в искрено интервю за премиерата на спектакъла "Бягство" по песни на групата

Историята, която разказва спектакъла, темите, които засяга, са теми, които, сигурен съм, ще докоснат много голяма част от зрителите, каза изпълнителят

Заки от дует "Авеню" в искрено интервю за премиерата на спектакъла "Бягство" по песни на групата

Дует Авеню се създава в годината, в която аз съм родена - 1989 г. Не знам дали това е причината толкова да харесвам музиката на тези прекрасни изпълнители. През годините дует "Авеню" се наложиха като певци, които имат какво да кажат на публиката. На 27 и 28 май предстои мюзикълът "Бягство", който ще бъде по техни песни. 

Повече за мюзикъла, за идеите и за текстовете на песните им поговорихме със Заки - един изключително земен човек и много велик музикант!

 

Здравей, поводът за срещата ни е мюзикълът "Бягство", разбира се. Разкажи ми малко повече за него.

Мюзикълът "Бягство" е един проект, който зрее в главата ми от доста отдавна, може би вече 7-8 години, ако не и повече. В една поредица от случайни събития се стигна дотам, че стана възможен. Започнах да мисля за него през 2008 г.-2009 г, когато композирахме наши песни за антология и една вечер, прослушвайки тези песни, си дадох сметка, че музикално, емоционално и текстово те разказват някаква история. Споделих тази своя идея с Боби, след това с наша обща приятелка, която е много поетеса и писателка Невена Филчева. На втория ден след това ми се обади и каза, че е написала либрето. Впоследствие този проект се доразви. Срещнах се с ръководството на Музикалния театър. Директорката Марияна Асенова страшно много се запали от идеята и каза "Предстои ни 100-годишен юбилеен сезон на театъра. Аз искам в този сезон да има и авторски пиеси, авторска музика." и започнахме работа.

Колко време отне реализацията на проекта?

Аз не знам коя да ми е началната дата за изчисляване. Идеята е 2009 г, по-активно нещата започнаха да се развиват може би миналата година. Тогава се доразработи либретото, започна се работа по оркестрация и вече последните 2 месеца влязохме в активен репетиционен период. Работим с трупата на Музикален театър, които всеки ден, откакто съм тук, а аз съм от тук от доста време ежедневно, будят възхищението ми за това до каква степен това са едни комплексни творци. Те пеят перфектно, танцуват, играят и мисля, че няма по-логичен дом на този спектакъл от Музикалния театър и няма по-логични лица от младите надежди на театъра. Много държа да бъдат посочени хората, които са виновни, за да може този спектакъл да се случи. Режисьор е Александър Мутафчийски. В главните роли са Денко Проданов, Александър Панайотов. Женската роля е поверена на Весела Делчева. Другите, които участват, са Ана Мария Недкова, Илона Иванова. диригент на оркестъра е Левон Монокян. Това е един екип, който от първия ден, в който започнахме да работим, страшно много хареса идеята, материала. Страшно много се възпламениха, че имат възможността да правят нещо ново, което за първи път въобще ще бъде играно от тях на тази сцена. Не е поредният спектакъл, който е игран по света и у нас. Поставяме нещо за първи път, а не просто постановка на известна пиеса и това амбицира целия екип. Искаме звукът да е хубав, искаме визията да е хубава, искаме мюзикълът да накара хората да си тръгнат доволни от това, че са прекарали 2 часа – 2 часа и половина в един друг свят.

Колко и кои песни ще бъдат включени в мюзикъла?

24 от нашите песни ще бъдат включени. Сред тях са всички песни от последната ни продукция - "Безвремие", "Свобода", "До края на нощта", разбира се Бягство", "Деца на нощта", "Живели ли сме някога преди", "Пропилени дни". В сюжетната линия Лени успя да преплете песните така, че те да не звучат като някаква музикална кръпка към драматургията, а да са част от историята. Събитията преминават от диалог в песен, от песен в диалог и песните също са част от сюжетната линия. И всъщност това, което мен лично изключително много ме радва, е , че самата драматургия е много силна. Историята, която разказва спектакъла, темите, които засяга, са теми, които, сигурен съм, ще докоснат много голяма част от зрителите. В тези истории много голяма част от зрителите ще припознаят случки от собствения си живот. Спектакълът поставя такива въпроси като приятелство, избор, предателство, прошка, любов, семейство, илюзии, стимул, смисъл на живота. Като драматургичен материал, това, което направи Лени, според мен дори да ги нямаше нашите песни, пак щеше да бъда една изключително силна пиеса.

Заки от дует "Авеню" в искрено интервю за премиерата на спектакъла "Бягство" по песни на групата

Тази история, която се разказва в мюзикъла е на дует "Авеню" или не?

Не. Историята на дует "Авеню" приключва в първа сцена и е история на дует "Авеню" дотолкова, доколкото става въпрос за 2 момчета, които в края на 80-те, началото на 90-те години, докато следват, правят дует и като дует създават песен. Дотам приключва корелацията с мен и Боби. От сцена 2 нататък историята е изцяло художествена измислица и си следва своя логика, която е съвсем различна от съдбата на дует "Авеню".

Вашата група датира от 1989 г. Това е годината, в която съм родена. Разкажи ми за първата ви песен, за създаването на групата.

През 1989 г. се създадохме като дует и направихме няколко професионални записа в студио, но всъщност първата песен, която постави дует "Авеню" на музикалната сцена, се нарича "Живели ли сме някога преди". И това е песен, която ние записахме през 1994 г. и тогава направихме видео на песента, което видео влезе в тогавашната класация "Какафония" на Националната телевизия. Когато през  1994 г. българският футболен отбор стигна до полуфиналите на Световното първенство, така се стекоха обстоятелствата, че всъщност видеото на "Живели ли сме някога преди" се въртеше във всяка пауза между мачовете на българския национален отбор. И както с Боби обичаме да се шегуваме, малко като с Пепеляшка за една нощ се превърнахме от 2 момчета, никому неизвестни, които правят музика за свое удоволствие и я пеят пред приятели и пред тесен кръг, в един момент станахме хора, които ни разпознаваше цяла България, именно благодарение на това. След това в началото на 1995 г. бяхме готови с първия си албум. Представихме го с концерт на зала 3 на НДК и накрая на концерта за първи път излъчихме видеото на "Бягство". Вече "Бягство" е песента, която определено ни затвърди като група, която присъства в българския музикален живот. След това записахме през 1997 г. още един албум - "Лабиринт". През 1999 г. издадохме албум с ремикси на песни от първите два албума. През 2002 г. издадохме още един студиен албум, от който е песента "Пропилени дни". След което започнахме с Боби много по-активно да се занимаваме с продуциране на други изпълнители, отколкото със себе си. Настъпи една относително дълга творческа пауза. През 2009 г. се събрахме, за да запишем песента "Завръщане", която я записахме специално за двойния ни албум-антология, тъй като тогава се навършваха 20 години от създаването на дует "Авеню". Тогавa специално за тази антология записахме "Завръщане". След което изпаднахме в още една творческа пазуа до 2015 г., когато се събрахме отново. В началото на 2015 г се събрахме и записахме видеото към песента "Безвремие", след това "Свобода", след това "Лъжи". Това са песни, които най-вероятно есента на тази година ще излязат като албум, който ще се нарича "Безвремие".

Заки от дует "Авеню" в искрено интервю за премиерата на спектакъла "Бягство" по песни на групата

А как решихте да се съберете през 2015 г.?

Боби ми се обади и каза, че е написал песен и ми прати демото. При нас алгоритъмът на правене на песните е: Боби прави някаква музика с някакъв английски текст, който е само ориентировъчен, аз правя български тескт. И когато той ми прати демото на "Безвремие", текстът много бързо се случи при мен. След ден, ден и половина бях готов с текста. Хареса му текста и така, влязохме в студио, записахме го. Оказа се, че тази песен се хареса много. Оказа се, че хората не са ни забравили. Оказа се, че макар и още поостарели, все още се опитваме да правим музика, която е актуална и съотносима към времето,в което живеем. Това ни окрили да продължим.

На какво мислиш, че се дължи това, че публиката ви помни?

Може би на това, че не само "Бягство", но и всички други песни, които с Боби сме създали, са прости песни, в които ние по някакъв начин сме разказали себе си. По някакъв начин сме се опитали да извадим нещата, които нас ни вълнуват музикално и текстово. И сме се опитали да го направим по един прост начин, за да могат хората да го разпознаят, да припознаят своите съдби в нашите песни. Обратната връзка, която получаваме от хората е, че почти с всяка наша песен определени хора имат спомени. Според мен хората ни помнят, просто защото ние сме им разказали някаква история по начин, по който те да могат да го разберат.

Песента "Бягство" можем да я наречем най-хитова във вашето творчество. Има ли друга ваша любима песен?

Винаги, когато са ми задавали този въпрос, съм казвал "Все едно да попитате една майка, или един баща кое е любимото им дете. Не, нямам. От последната ни продукция мен изключително много ме вълнува "До края на нощта". Това е една песен, която направихме с Васко Василев. Тя е с много прстичък аранжимет – пиано, цигулка, струнен квартет. Може би там емоционално успяхме да кажем много неща, които ни вълнуват, които считаме, че са важни.

Заки от дует "Авеню" в искрено интервю за премиерата на спектакъла "Бягство" по песни на групата

Нарече песните ви простички. Според мен са и много мелодични и най-вече смислени. Ти пишеш текста, както каза. Как пишеш текстовете, как се вдъхновяваш?

Аз съм много откровен текстописец. Живеейки този живот, човек непрекъснато се сблъсква с теми и въпроси, които си задава и те по някакъв начин се натрупват в съзнанието му. И когато Боби ми подаде някаква мелодия, тази мелодия и настроението й ме побутва по посока на някои от нещата, които са в мен и аз искам да изкажа.

А има ли нещо по-специфично при писането на текста за песента "Бягство"?

Честно казано, когато го писах, той никога не е бил свързан с бягството от България, с емигрирането на много млади хора. По-скоро това, което стоеше в главата ми, беше в много по-персонален план, във взаимоотношенията между хора. Тогава, когато тези взаимоотношения са се изчерпали и ти се иска да си събереш багажа и да си отидеш. Да избягаш, да избягаш от себе си!

А ти лично има ли нещо, от което бягаш?

На моменти ми се иска да избягам от себе си. Всеки човек е със своите специфики и когато не може да се отърве от тези специфики, за да се адаптира към обкръжаващата го среда, животът става много тежък и много труден. На моменти има моменти, в които ми се иска да избягам от това, което съм, за да бъда малко по-пригоден към това, което ме заобикаля. Когато този импулс премине, си давам сметка, че е много хубаво, че не мога да бягам от себе си. Ще ми се да избягам от себе си, ама не ми се получава!

Заки от дует "Авеню" в искрено интервю за премиерата на спектакъла "Бягство" по песни на групата

Какво е посланието на мюзикъла?

Шекспир го е казал: "Човешко е да се греши, божествено е да се прощава". Може би това казва спектакълът. Има една много силна реплика на Лени, която е написала. Това е, може би, другото послание: "Изборът – нашата най-голяма привилегия и най-голямо проклятие".

Какво очакваш от мюзикъла?

Естествено, очакванията са ми хората да го харесат. Винаги съм казвал, че ние с Боби никога не сме търсили масова популярност, тя не е била наша цел. Търсили сме дори и малко, но хора, които наистина харесват нещата, които правим. По същия начин мисля, че стоят нещата и със спектакъла. Може да не се хареса на всички, но се надявам поне на някого да се хареса много и той да бъде докоснат така, както аз съм докоснат, като гледам това, което се случва. Така, както усещам как актьорите изживяват спектакъла. Голямата ми надежда е на поне на някого да се хареса и този човек да си тръгне щастлив и доволен, че е прекарал 2 часа и половина в една магия!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay