10 храни, които диетолозите забраняват

10 храни, които диетолозите забраняват

За да не се измъчвате със строги диети, съвременните диетолози препоръчват здравословна храна и тренировки.

Експертите също са създали таблици и списъци на продукти, основаващи се на техните хранителни свойства. Всички знаем, че белия хляб, пържените храни, сладкишите и газираните напитки са забранени, но всъщност има повече продукти, които трябва да попаднат в списъка на забранените храни.

Ще бъдете изненадани от някои от тези продукти:

1. Сладки йогурти и подсладени кисели млека

10 храни, които диетолозите забраняват

Обикновените млечни продукти не са сладки. Да, киселото мляко е наистина добро за нашето тяло, но е по-добре да го ядете без захар или плодови добавки. Сладкото кисело мляко може да бъде десерт. 

Диетолозите препоръчват да се избягват млечни продукти, които съдържат сгъстители и нишесте. Вместо това, добавете малко пресни плодове, подправки и екстракт от ванилия към обикновеното си кисело мляко.

2. Ориз

10 храни, които диетолозите забраняват

Оризът е почти като хляба и, от гледна точка на хранителната стойност, белият ориз е най-малко полезен. Той съдържа огромно количество прости въглехидрати, които могат да предизвикат повишаване на теглото.
Диетолозите твърдят, че оризът може да бъде добър за вас, но трябва да бъде наистина високо качество.

3. Магданоз

10 храни, които диетолозите забраняват

Магданозът наистина може да бъде вреден. Неопитните готвачи не трябва да го добавят към салати и да го готвят с майонеза, сметана или масло, тъй като магданозът може да започне да излъчва нитрити и буквално да се превърне в отрова в рамките на 30 минути.

Диетолозите препоръчват да добавяте магданоза непосредствено преди сервиране, така че да запази всичките си полезни елементи.

4. Сосове

10 храни, които диетолозите забраняват

Всички купени сосове като кетчуп, майонеза, горчица и т.н. съдържат захар.
Диетолозите обясняват: по-евтино е да добавите захар вместо естествени домати, за да обогатите вкуса. Ако искате да ядете сосове, по-добре е да си ги приготвяте вкъщи.

5. Сушени плодове или плодов чипс

10 храни, които диетолозите забраняват

Плодовите чипсове стават все по-популярни, но повечето производители използват един и същ метод за производство на тези чипсове и за производството на картофен чипс: произвеждат ги чрез пържене в масло. Така, зеленчуковите или плодовите чипсове съдържат толкова калории, колкото картофения чипс.

6. Грозде

10 храни, които диетолозите забраняват

Може да звучи странно, но гроздето не е толкова здравословно. Неговата сладост е това, което ни кара да не можем да спрем да го ядем, но по този начин тялото ни получава много захар на куп.

Диетолозите казват, че трябва разумно да смесваме гроздето с други продукти. Не трябва да го ядем заедно с мазни ястия, риба, пресни краставици, пъпеши, бира или мляко.

7. Грешно приготвена риба

10 храни, които диетолозите забраняват

Рибата е почти без никакви вредни мазнини и съдържа полезни мазнини като Омега-3 мастни киселини. Учените от Хавайския университет са изучавали химическата структура на най-популярните рибни ястия и са стигнали до заключението, че варенето или печенето на рибата спасява най-голямо количество полезни вещества. Американски кардиолози твърдят, че пържените, пушените и солените риби са наистина вредни.

8. Царевица

10 храни, които диетолозите забраняват

След много различни изследвания учените са стигнали до заключението, че модифицираната царевица засяга сухоземните и водните организми. Те дори са забелязали, че поленът от модифицирана царевица съдържа вредна отрова. В много страни този вид царевица е дори забранена.

Не се препоръчва да се яде консервирана царевица или друг консервиран продукт. По-добре е да се вари или да се пече, за да се запазят нейните полезни елементи.

9. Ядково мляко

10 храни, които диетолозите забраняват

Бадемовото и кокосовото мляко съдържат допълнителни захари и ароматизатори и, разбира се, допълнителни калории. Така че се запознайте с всички съставки, преди да закупите такъв продукт. 

10. Оризови кейкове

10 храни, които диетолозите забраняват

Оризови кейкове са включени в много диети, тъй като те почти не съдържат мазнини. Преди няколко години популярните списания дори препоръчаха да се замени хлябът с оризови кейкове.

За съжаление, оризовите кейкове имат висок гликемичен индекс, така че се чувствате гладни съвсем скоро след като ги изядете. В резултат на това бихте могли да ядете повече калории, отколкото трябва и да натрупате допълнително тегло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay