4 опасни свойства на захарта

За които нямахме представа

4 опасни свойства на захарта

Тези, които не знаят, че захарта има отрицателни ефекти върху зъбите и талията, вероятно живеят в друг свят. Това обаче не е единственото въздействие, нито пък най-лошото, което има захарта върху тялото ни.

Ето още 4 причини да се откажете от захарта:

1. Захарта ускорява стареенето на кожата

Когато попадне в кръвта, захарта се свързва химически с такива протеини като колаген и еластин, които осигуряват младостта на кожата.

На първо място, такова взаимодействие разрушава протеините (унищожаването на колаген и еластин води до сухота и бръчки на кожата).

На второ място, тя произвежда нови и вредни вещества. Например, те правят кожата по-чувствителна към слънцето, което е основен фактор за стареене.

2. Захарта засилва възпалението

Способността на захарта да засилва възпалението означава, че тя спомага за появата на пъпки и бръчки по кожата ви. Също така увеличава риска от много заболявания като артрит.

Дори когато пием подсладен чай за лечение на настинка, захарта се превръща в гнездо за бактерии във вече възпаленото гърло. Така се оказва, че традиционните методи не са просто безполезни, а дори вредни.

3. Захарта причинява сърдечно-съдови заболявания

През 20-ти век лекарите смятат, че сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез намаляване на консумацията на мазнини, които повишават нивото на холестерола. Захарта се смяташе за по-малко опасна от животинските мазнини. Хората минаваха на диети без мазнини, но не изключваха бонбоните.

През 21 век ситуацията се промени драматично. Последните проучвания показват, че захарта значително повишава нивата на холестерола, като същевременно улеснява задържането му в стените на кръвоносните съдове, които вече са засегнати от захарта.

4. Захарта буквално ви кара да се побърквате 

Проучванията показват, че захарта може да причини депресия. Това се случва, тъй като захарта понижава нивото на BDNF хормона.

Други проучвания предполагат, че твърде много захар може да увеличи безпокойството (което се опитваме да се борим, като ядем нещо сладко - иронията е силна).

И един експеримент показа, че плъховете стават много по-глупави, заради захарта. Освен това захарта уврежда връзките между мозъчните клетки, отговорни за ученето и паметта.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay