5 странични ефектa от здравословното хранене, за които никой не ви казва

5 странични ефектa от здравословното хранене, за които никой не ви казва

Когато Новата година се търкаля наоколо, много хора решават да започнат да ядат по-здравословно - независимо дали това е намаляване на въглехидратите, консумирането на повече протеини или изпробването на специфична диета. Но приемането на предизвикателство за храна за цяла година е предизвикателство. Докато може да приемете, че здравословното хранене незабавно ви кара да изглеждате и да се чувствате по-добре, то всъщност може да има неочаквани последици за вашата система и вашата психика, особено ако приемете тези промени прекалено бързо.

Разбира се, това не е причина да не правите големи подобрения в начина, по който се храните. Но като сте наясно с тези често неочаквани клопки от самото начало, ще бъдете по-добре психически готови да се справите. 

1. Проблеми с изхождането

Ако ядете здравословно, вероятно увеличавате приема на пресни плодове и зеленчуци. Но действайте по-плавно, за да дадете време на храносмилателната система да се адаптира. Ако значително увеличавате количеството фибри от зеленчуци и бобовите храни, можете да почувствате промени в червата, като по-хлабави изпражнения. Намалете приема на тези храни и трябва да се почувствате по-добре след няколко дни. От друга страна, ако не пиете достатъчно вода, тези плодове и зеленчуци може да имат обратния ефект. Трябва да пиете достатъчно вода. 

2. Неочаквано качване на килограми

Вероятно не можете да изядете теглото си в боровинки. Но можете да саботарате загубата на тегло, като консумирате повече калории от популярни храни, отколкото бихте могли да осъзнаете. Класически примери са кокосово масло, бадемово масло и други. И не се заблуждавайте с етикетирането "без глутен" или "без млечни продукти". Безглутеновият коктейл все още е калорична бомба, дори да е малко по-здравословна. Имайте предвид, че сте яли прекалено много заместители на лека закуска, които все още са обработени и често са много калорични.

3. Психически проблеми

Да, ако ядете всички тези модерни нискокалорични храни, вероятно ще свалите няколко килограма, но никой не ви предупреждава, че може да загубите разума си. Често хората получават панически страх от определени храни и не се доверяват на сигналите, които тялото им дава. 

4. Газове

Зеленчуците, като броколи, брюкселско зеле, зеле и карфиол, са пълни с хранителни вещества и имат свойства за предотвратяване на рака. Те в момента се намират в повече форми от всякога - всички удобни торби с ориз, карфиол или броколи в магазина си за хранителни стоки. Те също причиняват изключително производство на газове. Те могат да причинят крампи и подуване на корема. 

5. Разочарование

Целите са чудесни мотивационни инструменти. Те също са отговорни за лошите чувства, ако правите нереалистични такива, като например загуба на 10 килограма за две седмици или ядене на абсолютно никакви въглехидрати. Повечето хора са прекалено фокусирани върху загубата на килограми и не забелязват положителните ефекти, като наличието на повече енергия. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay