Колко дълго се преработват различните храни и защо е важно да знаете

Колко дълго се преработват различните храни и защо е важно да знаете

Храносмилането е изключително важно за загубата на килограми. Разбира се, точното време за храносмилане зависи от физическото здраве, метаболизма, възрастта и дори пола, но в общи линии някои храни се преработват за минути, докато други прекарват много повече време в тялото ви.

Всъщност храносмилането е процесът, в който храната се разпада на малки частици, които се прехвърлят от червата в кръвта. Важно е да знаете колко време се храносмила всяка храна:

Бързо смилаема храна

Ако ядете много бързо смилаема храна, ще откриете, че ядете повече от необходимото, защото много скоро след като се нахраните, храната изчезва и отново се чувствате гладни. Този вид храна дава енергия- с други думи скок на глюкозата. Може да ви звучи добре, но ако в тялото ви има твърде много глюкоза, неизползваната част се превръща в мазнина.

Бавно смилаема храна

Този вид храна повишава нивата на кръвната захар много по-бавно, което ви дава по-балансирана енергия. Но ако ядете само такава храна, храносмилателната ви система ще трябва да работи непрекъснато, което не е добре за тялото. 

Специалистите предлагат да не се смесват бавно смилаема храна и бързо смилаема храна в едно ядене. Също така не е препоръчително да ядете бързо смилаема храна скоро след като сте яли бавносмилаема, защото по този начин натоварвате храносмилателната си система. Сутрин и вечер е препоръчително да ядете бързо смилаема храна, за да дадете възможност на стомаха ви да си почива нощем. 

1. Вода

Попада в червата незабавно

2. Плодов или зеленчуков сок

15-20 минути

3. Сурови зеленчуци

30-40 минути

4. Сготвени зеленчуци

40 минути

5. Риба

45-60 минути

6. Салата с олио

1 час

7. Зеленчуци с нишесте

1.5- 2 часа

8. Зърнени храни (ориз, киноа, елда)

2 часа

9. Млечни продукти

2 часа

10. Ядки 

3 часа

11. Пиле

1.5- 2 часа

12. Говеждо месо

3 часа

13. Агнешко 

4 часа

14. Свинско

5 часа

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay