Мидите афродизиак ли са?

Мидите афродизиак ли са?

Вероятно сте чували, че мидите са афродизиак, известни са с това, че подобряват либидото. Хапването на чиния миди с чаша, две или три вино може да бъде секси, но доказано ли е, че мидите повишават сексуалното желание? Това е въпросът, на който отговарят двама диетолози, и отговорът е сложен.

Слуховете за мидите датират от римската епоха. Дейна Уайт, RD, сертифициран треньор и автор на книгата Healthy Instant Pot Cookbook, казва: "Днес мидите остават деликатна, елегантна и направо романтична храна, но липсват фактите, които да подкрепят тезата, че действат като афродизиак."

Въпреки това, "мидите са невероятен източник на цинк. 100 грама сварени миди съдържат почти 500 процента от дневната препоръчителна доза", отбелязва Дейна, в допълнение към хранителните вещества като магнезий, желязо и витамин В12. Всички те могат да ви помогнат да запазите енергията си до нощта, но ползите от цинка могат да надхвърлят това. В проучвания върху животни е доказано, че цинкът подобрява сексуалната активност и либидото - малка, но потенциално значима връзка между мидите и сексуалното здраве.

"Макар мнозина да казват, че свойствата на мидите като афродизиак са само плацебо, цинкът е важен за синтеза на тестостерон - основен аспект на мъжкото либидо", казва Маги Михалчик, диетлог. 

"Докато дефицитът на цинк може да има отрицателно въздействие върху половото съзряване и сексуалното представяне, поглъщането на тон миди няма да подобри това или да ви създаде настроение", казва тя. Ако имате дефицит на цинк, трябва да приемате добавки. 

Въпреки противоречивите мнения, няма нищо лошо в това да заложите на вкусни миди на днешния празник, но е задължително да бъдат пресни. Никой не иска хранително отравяне на Свети Валентин, нали?!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay