9 начина да помогнете на детето да спре да се напишква

9 начина да помогнете на детето да спре да се напишква

Въпреки че сте научили детето да използва гърнето на много ранна възраст, напишкването нощем е голям проблем при децата между 4 и 7 години. Приблизително 15% от децата на тази възраст се напишкват поне 2 пъти седмично. Така че, ако все още се случва, не забравяйте, че това е нещо нормално, но има няколко неща, които можете да направите, за да се опитате да го предотвратите за в бъдеще. 

1. Намалете броя на напитките преди лягане

За да се предотвратите прекаленото запълване на пикочния мехур на детето през нощта, важно е да се контролира количеството течности, която пият късно следобед и точно преди лягане. Трябва да приемат достатъчно течности сутрин и по време на обяда, след това бавно намалете количествата, докато денят напредва. Също така, от съществено значение е детето да ходи на тоалетната всяка вечер точно преди лягане. 

2. Избягвайте някои храни, които могат да раздразнят пикочния мехур

Съществуват определени видове храни, които могат да раздразнят пикочния мехур при малките деца, причинявайки напишкване, когато спят, защото нямат достатъчно контрол на пикочния мехур. Избягвайте храни, които са прекалено кисели като плодови сокове, съдържащи лимон, портокал, ананас, ябълка или червена боровинка.
Избягвайте млечни продукти като мляко или кисело мляко, защото млечните продукти могат да накарат детето ви да спи по-дълбоко и да не се събужда, когато пикочният му мехур е пълен. Също така избягвайте горещ шоколад, чай, кола или всякакви газирани напитки, които съдържат твърде много захар или кофеин. 

3. Научете детето да става по средата на нощта, за да ходи до тоалетната

Децата спят много дълбоко, така че понякога е трудно да се събудят, когато пикочният им мехур е пълен. Идеята е те да се събуждат в средата на нощта и да прекъсват съня си по предназначение за ходене до тоалетната, за да изпразнят пикочния мехур. Това ще им помогне да бъдат по-бдителни и да се събуждат в средата на нощта, естествено, за да отидат сами в банята.
Можете да наблюдавате колко пъти детето ви ходи до тоалетната през деня и колко често и да се събужда по съответния начин. Например, ако детето ви ходи до тоалетната 7 пъти на ден, на всеки 3 часа, събуждайте го на всеки 3 часа. След това можете постепенно да го будите на 4 часа и накрая веднъж на нощ. Когато мине седмица, без да се е напишквало, спрете да го будите. То само ще започне да се събужда.

4. Увеличете приема на магнезий

Децата могат да страдат от енуреза (изпускане на урина), поради липса на магнезий в менюто. Липсата на магнезий прави нервната система по-малко отзивчива, така че детето не знае, когато трябва да използва тоалетната. 

Не е необходимо да давате на детето си добавки, просто включете магнезий в менюто му. Храните, които са богати на магнезий, са сусам, авокадо, банани, сьомга, бобови растения и тофу. 

5. Водете дневник

Важно е да водите дневник и да проследявате всичко, което се случва през деня. Това ще ви помогне да следите навиците на детето, дейностите му, приема на храни и течности, както и психическото и емоционалното му здраве. 

Това също ще ви помогне да разберете от къде идва проблема с напишкването. 

6. Говорете с детето

Много е важно да разговаряте с детето. Важно е да знаете какво се случва в мислите. Дали има проблеми в училище, някаква друга причина за стрес, притеснения и т.н. Трябва детето да знае, че вие го подкрепяте. Ако му се карате, няма да имате никакъв напредък.

7. Давайте му награди

Давайте награда на детето всеки път, когато се събуди в сухо легло. 

8. Мотивирайте го, като му давате отговорности

Важно е да мотивирате детето си да бъде отговорно и независимо до известна степен. Вместо детето да стои отстрани, засрамено, докато вие сменяте чаршафите, помолете го да ви помогне и му покажете как се сменят чаршафите. 

9. Кога трябва да се консултирате с лекар

Както споменахме, това е нещо съвсем нормално, но има ситуации, в които трябва да се консултирате с лекар. 

Консултирайте се с лекар, ако:

Вашето дете постоянно се напишква, дори през деня и е навършило 5 години.

Постоянно се напишква нощем и е на над 7 години.

Минали са месеци без да се напишква и изведнъж започва да се случва отново. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay