Етерични масла при разширени вени

Етерични масла при разширени вени

Болка, тежест, дискомфорт, сърбеж на кожата... Разширените вени са едни от най-често срещаните проблеми, засягащи предимно жените. Появата им може да се дължи на генетика, бременност, наднормено тегло, менопауза, неправилно хранене, нараняване и други. Освен назначеното лечение от лекар, има няколко етерични масла, които могат да облекчат разширените вени. Вижте някои от тях и как да ги прилагате.

Етерично масло от кипарис

 Кипарисовото етерично масло е вазоконстриктор (предизвиква свиване на кръвоносните съдове) и мощен противовъзпалителен агент. Нанесено върху проблемните зони успокоява, намалява подуването на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, възпрепятства задържането на течности и облекчава болката, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове. Също така, маслото от кипарис помага при хормонални дисбаланси – често срещана причина за разширени вени.

Масло от лимон

 Чудесен аромат, който подобрява настроението, но и естествено средство за укрепване на стените на вените и подпомагане на правилното кръвообращение. Редовното му нанасяне може да намали риска от появата на нови разширени вени.

Масло от джинджифил

Джинджифиловото масло ефективно понижава кръвното налягане и намалява риска от образуването на кръвни съсиреци. Маслото е ефективно и за третиране на паякови вени по лицето.

Компрес – Към 1 литър студена или хладка вода прибавете няколко капки от етерично масло по ваш избор от изброените. Потопете чиста памучна кърпа, изцедете излишната вода и приложете компреса върху засегнатите области. Повдигнете краката така че позата да ви е удобна и задръжте компреса за поне 15 минути.

Масаж – Може да масажирате леко засегнатите участъци с етеричните масла, добавяйки по няколко капки от тях към ежедневния лосион за тяло. Ароматерапия при разширени вени Ароматерапията използва аромата от етерични масла за лечение на най-различни заболявания. С една дума, тя работи с предизвикване на желаното настроение чрез освобождаване на определени аромати.

Лавандулата например успокоява.

Днес ароматерапията се използва в голям брой среди – от офисите до болниците. Тя повишава производителността на труда и облекчават стреса у пациентите. Свойствата на етеричните масла намират добро приложение и при лечението на разширени вени.

Много хора погрешно свързват разширените вени с естественото стареене. В действителност те могат да се появят на всяка възраст.

Разширените вени приличат на издути синкави въжета, които минават непосредствено под кожата.

Те могат да се появяват навсякъде по тялото, но най-често засягат краката и стъпалата.

Видимите оточни - понякога заобиколени и от звезди, представляващи кръвонапълнени капиляри - се определят като повърхностни разширени вени.

Най-честата причина за образуването на разширени вени е застоялият начин на живот и професия, която е свързана с продължителнo седене на едно място.

Причина за тях могат да бъдат също запекът или наднорменото тегло.
Традиционно лекарите използват оперативни техники за отстраняване на разширени вени.

Ароматерапията тепърва навлиза като утвърден метод за лечение на проблема, въпреки че е лесен, евтин и не изисква болничен престой.

Тя включва прилагането на етерични масла директно върху засегнатите зони. След необходимия брой процедури нелицеприятните белези се премахват и болката в краката е облекчена.

Най-често това се прави с помощта на кипарис, лавандула, смирна и лайка.

Кипарисът и лавандулата в частност имат стягащи свойства, благодарение на които минимализират размера на вените. Всички те стимулират кръообращението и имат противовъзпалителни свойства.

Когато разширените вени се масажират с избраното етерично масло, се препоръчва краката да се търкат с насочени нагоре движение, подобно на потока на кръвта. Прилагането им трябва да започне от глезена и постепенно да върви нагоре.

Така ароматерапията в домашни условия може да се прави два пъти дневно до излекуване на проблема, въпреки че се препоръчва този вид процедури да се осъществяват само от специалисти.

Тъй като е възможно след търкането засегнатата кожа да се напука и възпали, след прилагането на техниката мястото се намазва с масло от лавандула, което да възпре неразположението.

Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay