Какво е интуитивно хранене и защо е по-добро от всяка диета?

Какво е интуитивно хранене и защо е по-добро от всяка диета?

Принципите на интуитивното хранене не приличат на диета. Идеята на този начин на хранене е, че ограничаването на храната е неефективен и нездравословен начин за отслабване. Професор Стив Хоукс от университета "Бригъм Йънг" е загубил много килограми, използвайки принципите на интуитивното хранене. Оттогава този подход към храненето и диетите стана още по-популярен.

Събрахме основните принципи и предимства на тази система, които помагат за стабилизиране на телесното тегло чрез слушане на сигналите от тялото ви.

Принцип 1: Психическо отказване от диетите

Необходимо е да се разбере, че всички диети са неефективни и да се вярва, че няма диета, която ще помогне.

Основното нещо е да отхвърлите всякакъв външен контрол върху храненето си и да се съгласите с убеждението, че има само един вътрешен контрол - вашето собствено чувство за глад.

Принцип 2: Слушайте глада си 

Важно е да изградите приятелски и здрави отношения с храната и да се научите да я използвате само за да задоволите глада си.

Принцип 3: Уважавайте чувството си за ситост

Важно е да слушате тялото си по време на хранене и да спрете, когато е необходимо. Трябва да се чувствате сити, но в никакъв случай да преяждате. Дори има едно златно правило- винаги да ставате малко гладни от масата.

Принцип 4: Спрете да контролирате менюто си

Забравете убежденията, че храната е "добра" и "лоша". Не би трябвало да се чувствате виновни, ако сте изяли кифла или да се чувствате горди от факта, че сте изяли една чиния броколи. Храната е ваш приятел, тя ви дава енергия. 

Принцип 5: Станете приятели с храната

Не се страхувайте от храната и не я третирайте като враг, който ви пречи да получите тялото, което искате. Позволете на тялото ви да ви изпраща сигнали и слушайте тези сигнали. 

Забраненият плод е най-сладък. Ако непрекъснато се принуждавате да се лишавате от това, което искате, ще ги искате още повече. 

Принцип 6: Наслаждавайте се на вкусна храна

Важно е да се наслаждавате на храната. Научете се да се наслаждавате на аромата и вкуса на храната, която ядете. Доказано е, че когато ядете нещо, което ви е вкусно, се наяждате по-бързо. 

Принцип 7: Не яжте за комфорт

Не решавайте емоционалните си проблеми с храна. Намерете други начини да повдигате настроението си. Разхождайте се, забавлявайте се, недейте да се тъпчете със сладкиши, за да утешите мъките си. 

Принцип 8: Приемайте тялото си

Важно е да се научите да не критикувате и мразите тялото си. Научете се да го приемате каквото е и да го уважавате. Важно е да обичате тялото си, все пак ще имате едно тяло през целия си живот и трябва да му се радвате.

Принцип 9: Изберете физически активности, които ви харесват 

При избора на интуитивно хранене е важно да спрете да приемате спорта като метод за борба с килограмите. Физическата активност ви осигурява енергия и повишава настроението ви. Ето защо е важно да изберете да прекарате времето си, като правите това, което ви харесва. 

Принцип 10: Уважавайте тялото си

Основното нещо за този принцип е да се грижите за тялото си. Трябва да обръщате внимание на това, което ядете, за да нямате проблеми със здравето в дългосрочен план.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay