Как да успокоите слънчево изгаряне, за да можете да спите по-добре през нощта

Как да успокоите слънчево изгаряне, за да можете да спите по-добре през нощта

Всичко е неудобно, когато имаме слънчево изгаряне- от къпане до смяна на дрехи и дори заспиването. Всъщност може да забележите, че симптомите ви са по-интензивни през нощта.

Много от хората, които имат проблеми с кожата, включително слънчево изгаряне, споделят, че симптомите са по-интензивни през нощта. Това е често срещано явление, което експертите все още се опитват да разберат. Известно е, че някои симптоми се влошават през нощта, защото вече хората не се разсейват от ежедневните дейности, но изследователите също изучават ролята на циркадните ритми. Точно както много от хормоните на тялото следват циркаден ритъм, смята се, че някои от химикалите в организма, които намаляват усещането за сърбеж, също могат да имат свой собствен ритъм.

Слънчевото изгаряне е видим признак на увреждане - сигнализира, че UV радиацията е предизвикала производството на свободни радикали. Тези свободни радикали могат да бъдат много вредни за кожата, причинявайки вреда на протеините (включително колаген), липидите и дори ДНК в кожата ни. На видимо ниво, тази верига от събития води до зачервяване. Погледнато под микроскоп, ще видим и клетъчни увреждания.

За да облекчите дискомфорта както през деня, така и през нощта,  е препоръчително да започнете с компреси с хладка чешмяна вода и след това нанасяйте овлажняващ крем. Накиснете кърпа в студена вода, след това я сложете върху кожата си за 10 до 15 минути. Свалете кърпата, след това нанесете овлажняващ крем без аромат, докато кожата ви все още е влажна. Това добавя влага към кожата, и помага да се възстанови "защитната бариера" на кожата.

За да спите по-спокойно, може да направите така, че в спалнята ви да бъде по-хладно и също така да си сложите меки чаршафи и пижама.

Разбира се, нанасянето на слънцезащитен крем през деня - особено ако сте на слънце - е от съществено значение за избягване на слънчево изгаряне на първо място, но когато това се случи, тези стъпки могат да помогнат за облекчение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay