Кое е по-добре за отслабване: веган диета или кето диета?

Кое е по-добре за отслабване: веган диета или кето диета?

Веганизмът и кето диетата вървят заедно? Не, ако си мислите, че това е така, забравете го. Двата начина на хранене са супер различни. Веганството се фокусира главно върху растителните храни, а при кето диетата се ядат много мазнини и малко въглехидрати. 

Независимо от различията, двете диети са свързани с отслабване. Така че, ако се опитвате да отслабнете, коя от двете диети да изберете?

Първо: какво представлява кето диетата и какво представлява веганството?

Кето диета (или "кетогенна диета") е план за хранене, който се фокусира върху минимизирането на приема на въглехидрати и повишаване на приема на мазнините. Идеята е да поставите тялото си в състояние, наречено кетоза, което означава, че то използва мазнините като форма на енергия.

Тялото и нуждите на всеки човек са различни, но това обикновено означава да получавате 60 до 75 процента от калориите си от мазнини, 15 до 30 процента от калориите си от протеини и 5 до 10 процента от калориите си от въглехидрати. Това означава също, че консумирането на плодове (и въглехидрати, като картофи и тиквички) също се намалява, тъй като захарта = въглехидрати.

Веганството е доста различно- премахват се всички животински продукти от диетата ви, включително месо, птици, риба и млечни продукти. Диетата се фокусира върху растителните храни и, честно казано, няма значение колко въглехидрати ядете.

И така, коя диета е най-подходяща за отслабване?

Зависи. Независимо коя от двете диети изберете, има значение какво сте яли преди това. Например, ако изберете кето диетата, а преди това сте яли супер много въглехидрати, ще влезете в кетоза по-бързо и ще свалите много килограми. 

Същото важни, ако изберете веганството, а преди това сте яли много месо и млечни продукти.

И все пак, кето диетата е по-добра за отслабване. Чрез заместването на повечето въглехидрати с протеини, някои хора често се чувстват по-сити, в сравнение с други диети, включително веганската диета. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay