Ползи от етеричните масла

Ползи от етеричните масла

Днес ще Ви разкажа малко повече за ползите от етеричните масла. Само ще се убедите, че те влияят добре на много аспекти от ежедневието ни. Грижат се не само за нашата красота, но и за това да сме  по-здрави, енергични. Най-хубавото на етеричните масла е че натурателен продукт, изчистени от всички вредни химични добавки. Ето и първите шест ползи от етеричните масла: 

1. Балансирани хормони

Има етерични масла за хормони, които могат да помогнат за балансиране на нивата на естроген, прогестерон, кортизол, щитовидната жлеза и тестостерона.

Някои масла, като градински градински чай, здравец и мащерка, помагат да се балансират нивата на естроген и прогестерон в тялото ви, което може да подобри състоянието като стерилитет и СПК, както и симптомите на PMS и менопаузата. A 2017, публикувана в " Невро-ендокринологични писма", показва, че някои етерични масла, особено растителен и растен, имат способността да повлияят на слюнчената концентрация на естроген при жените. Това може да бъде полезно при жени, които получават симптоми на менопауза, причинени от намаляването на секрецията на естроген.

Етеричните масла също така могат да понижат нивата на кортизола , които могат да помогнат за подобряване на настроението ви и да намалят симптомите на депресия и да повишат нивата на тестостерона, което може да подобри либидото на човека. 

2. Повишаване на имунитета и борбата с инфекциите

Много етерични масла имат противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, антисептични и анти-гъбични свойства, които спомагат за стимулиране на имунната система и борба с инфекциите. Химическите вещества, открити в етеричните масла, като терпени, естери, феноли, етери и кетони, имат потенциала да се борят с чужди патогени, които могат да застрашат вашето здраве. Някои от най-добрите етерични масла за вашия имунитет включват риган, смирна, джинджифил, лимон, евкалипт, ливан, мента (или мента пиперита) и канела.

Проучванията показват, че етеричните масла ефективно унищожават няколко гъбични, вирусни и бактериални патогени, включително метицилин-резистентни Staphylococcus aureus , Helicobacter pylori и Candida albicans инфекции.Тъй като антибиотичната резистентност се превръща в такава сериозна заплаха в модерното здравеопазване, използването на етерични масла като форма на самостоятелна или комбинирана терапия може да помогне за борба с бактериалните инфекции по по-безопасен и по-естествен начин. 

Орегнаното масло , например, има мощни имуностимулиращи свойства и показва лабораторни изследвания както на антивирусни, така и на антибактериални свойства. Ореховото масло съдържа карвакол и тимол, две съединения, които имат антимикробни свойства и могат да инхибират синтеза и растежа на няколко вида бактерии.

Ползи от етеричните масла

 3. Поддържайте храносмилането

Друго добре проучено предимство на етеричните масла е тяхната роля в подпомагането и подобряването на храносмилането. Някои масла спомагат за облекчаване на разстроен стомах, лошо храносмилане, диария, стомашни спазми и дори състояния на стомашно-чревната система, като IBS. Етеричните масла могат да подпомогнат храносмилането ви, като помагат за стимулиране на храносмилателните ензими , които улесняват разграждането и абсорбирането на хранителните вещества, мазнините и протеините, от които се нуждаете.

За джинджифил , например, се знае, че стимулира храносмилателната ви здравословно състояние чрез облекчаване на храносмилането, запек и язви. Проучване, публикувано в Световния вестник на гастроентерологията,установи, че джинджитовото масло стимулира стомашното изпразване при хора с нарушено храносмилане. Джинджър маслото се използва и за облекчаване на газа, намаляване на гаденето и облекчаване на коремна болка.

Друго полезно етерично масло за храносмилането е мента. Изследванията показват, че маслото от мента служи за бързо облекчаване на симптомите на IBS . В едно четириседмично, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано клинично проучване, 72 пациенти с IBS получават или ментово масло или плацебо. Групата от мента претърпява 40% намаление на общия симптоми на IBS след 4 седмици, което е по-добро от 24% намаление на симптомите, съобщени от пациентите в плацебо групата. След само 24 часа употреба на ментово масло, лечебната група е получила намаление на симптомите с 19,6%. 

Някои други етерични масла, които са полезни за храносмилането, включват копър, лимонена трева, мажоретка, черен пипер и хвойна.

4. Увеличете енергийните нива

Знаете ли, че етеричните масла могат да помогнат за повишаване на енергийните ви нива и дори да подобрят атлетичното си представяне? Някои масла имат стимулиращи ефекти и всъщност могат да увеличат кислорода в мозъка ви, което ще ви остави да се чувствате освежени, фокусирани и енергизирани.

Изследване, публикувано в списанието на Международното дружество по спортно хранене, установява, че маслото от мента увеличава концентрацията на кислород в мозъка, подобрява работата на упражненията и намалява изтощаването при здрави мъжки спортисти, които консумират ментово масло с вода в продължение на 10 дни.

Някои други велики етерични масла за енергия включват грейпфрут, лимон, лимонена трева, евкалипт и розмарин.

5. Подобрете функцията на мозъка

Етеричните масла имат неврозащитни ефекти и могат да помогнат за подобряване на когнитивните резултати. Това е едно от най-впечатляващите ползи от етерично масло и помогна на много хора, които страдат от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменцията. В научен преглед, публикуван в " Frontiers in Aging Neuroscience" , изследователите установяват, че тъй като етеричните масла притежават мощни антиоксиданти, които помагат за потискане на освобождаването на свободни радикали, те помагат естествено да подобрят мозъчната функция и да намалят възпалението.

Етеричните масла също показаха, че подобряват ученето, паметта и способността си да се фокусират. И двата стимулиращи и седативни етерични масла могат да бъдат полезни, тъй като масла като мента могат да подобрят постоянното внимание в по-дълъг период от време, докато масла като лавандула могат да бъдат полезни за хора, които преживяват трудни упражнения или ситуации. Освен това етеричните масла могат да бъдат полезни при облекчаване на ажитация при хора с деменция . Това се дължи на техните успокояващи и седативни ефекти.

Ползи от етеричните масла

6. Намалете емоционалния стрес и тревожност

Може би един от най-известните етерични масла ползи е способността им да намалят стреса и тревожност. Някои етерични масла имат седативни свойства и предизвикват спокойно, спокойно, въздишащо и спокойно усещане. Най-добрите етерични масла за тревожност и стрес включват лавандула, римска лайка, бергамот, иланг иланг, портокал, роза, ливан и ветивер.

Рандомизирано контролирано клинично изпитване от 2016 г. установява, че вдишването на розова вода в продължение на четири седмици значително намалява състоянието и признаците на безпокойство при пациенти, подложени на хемодиализно лечение.

Пилотно проучване, публикувано в " Допълнителни терапии в клиничната практика", установява, че употребата на ароматерапия като комплементарна терапия спомага за намаляване на скалата на безпокойство и депресия при жени след раждането . Жените между 0 и 18 месеца след раждането са разделени или на група за лечение, която инхалира смес от розово и лавандулово етерично масло, или контролна група, която не получава никакъв вид ароматерапия. След четири седмици жените, които използват ароматерапия, имат значителни подобрения в симптомите на тревожност и депресия в сравнение с тези в контролната група. 

А проучване от 2014 г., включващо 82 участници, оценява ефективността на ароматерапията при възрастни хора с хронична болка и симптоми на тревожност и депресия. Изследователите установяват, че след четири седмици лечение с етерични масла е имало значително намаляване на отрицателните емоции, включително чувство на тревожност, стрес и депресия, сред интервенционната група.

Това са само някои от проучванията, които са показали анти-тревожност и стрес-облекчаване способности на етерични масла.

Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay