5 части от тялото, на които задължително трябва да нанасяме слънцезащитен продукт

А вероятно никога не го правите

5 части от тялото, на които задължително трябва да нанасяме слънцезащитен продукт

Всяко лято неизбежно се случва: Намазвате се със слънцезащитен крем, мислейки, че сте покрили всеки сантиметър от кожата си. Усещате, че някои зони от тялото стават по-горещи, когато сте на басейна, но си мислите, че всичко е наред. И в края на деня разбирате, че нищо не е наред- скалпът ви гори!

Важно е да се погрижите за кожата си. Трябва да нанасяте слънцезащитен продукт внимателно, на всяка част от тялото, като следвате някакъв ред, за да не пропуснете някоя част от тялото си.

Ще ви покажем 5 области от тялото, които повечето хора забравят да предпазят, а е много важно. Ето кои са те:

1. Клепачи

В изследване, публикувано в PLoS One през 2017 г., изследователите са поискали 57 възрастни да нанесат слънцезащитен крем на лицата си. След това учените направили снимка на лицето на всеки човек с помощта на специална камера, която показа колко добре е покрита кожата. Областта, която участниците в проучването са пропускали най-много? Клепачите, следвани от пространството между вътрешния ъгъл на окото и моста на носа.

Защитете клепачите си, като нанасяте слънцезащитен продукт. Ако ви притеснява евентуалното попадане на крем в окото, имайте предвид, че слънцезащитните продукти за лице не дразнят толкова очите. 

2. Скалп

Естествено е понякога да се интересувате повече от това как косата ви изглежда на плажа, отколкото от това да предпазите главата си от увреждането от слънцето. Но ако не предпазите скалпа си, в крайна сметка ще се окажете с изгаряне, което е много неприятно.

Скалпът гори по-лесно от останалите части на тялото, защото е най-високата точка на тялото ви.

Има три начина да предпазите скалпа си от слънцето. Първият е да носите косата си вързана, без да имате път. Вторият е да носите шапка на плажа. И третият е да сложите малко слънцезащитен продукт на върха на пръстите си и да го разтриете в скалпа.

3. Задната част на ръцете

Може да изглежда странно, но когато изследователи са изследвали 214 възрастни на плажа в Тексас, 45% от жените и 60% от мъжете са съобщили, че не са използвали слънцезащитни продукти за задната част на ръцете си. Хората са пропуснали тази област, защото "не мислят за това" или "не харесват усещането". Но ракът на кожата на ръцете е по-вероятно да метастазира в сравнение с други немеланомни ракови заболявания на кожата, засягащи различни области на кожата.

Просто изберете продукт, който не е особено мазен.

4. Устните

Кожата, която покрива устните ви, има много малко меланин, така че лесно се уврежда от UV лъчите.

Много хора не слагат слънцезащитни продукти на устните си. Също така много хора облизват устните си и дори да са нанесли такъв продукт го изтриват.

Има хиляди видове балсами за устни със SPF, така че си купете веднага, ако още нямате.

5. Върховете на ушите

Едва ли сте се сетили, че трябва да защитите и ушите си от слънцето. А те са доста чувствителни. За тази зона можете да си купуте слънцезащитен продукт под формата на стик, тъй като със спрей ще ви бъде по-неудобно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay