7 неща, които трябва да спрете да правите, ако искате здрави зъби

7 неща, които трябва да спрете да правите, ако искате здрави зъби

Зъбният емайл е най-силното и твърдо нещо в нашето тяло. Но въпреки това, зъбите ни пак могат да се износят. Тъй като вече са изпаднали млечните ни зъби и ще живеем цял живот с тези зъби, които имаме, е добре да ги пазим и да се грижим добре за тях.

Истината е, че често правим неща, които вредят на нашите зъби. Ето кои са те и защо тряба да спрете да ги правите:

1. Консумирането на много тъмни храни и напитки

Напитки като кафе, червено вино и черен чай съдържат съставки, наречени танини. Те карат цветните съединения да залепват за зъбите ви и следователно могат да доведат до пожълтяване. Храна като горски плодове (къпини, боровинки и череши), домати, сок и бонбони също може да доведе до оцветяване.

2. Грешно или твърде често миене на зъбите

Не мийте зъбите си твърде силно. Това може да повреди зъбите и венците и да доведе до чувствителност на зъбите.

Четкането на ляво и на дясно не е достатъчно. Ето правилния начин: Започнете от венеца и вървете нагоре и надолу с малки кръгови движения нагоре-надолу. Мийте зъбите си около 2 минути.

Не мийте зъбите веднага след хранене. Храните, съдържащи киселина, могат да отслабят вашия емайл, така че четката може да го повреди и да позволи на киселината да навлезе още по-дълбоко в зъбите.

Не изплаквайте устата си след миене с четка, тъй като измива флуорида, който защитава зъбите ви.

Не използвайте една четка за зъби твърде дълго. Сменяйте я поне на всеки 3 до 4 месеца, в противен случай тя ще бъде по-малко ефективна, след като косъмчета й бъдат изтрити.

3. Не използвайте зъбите си за отваряне или късане на различни неща

Използването на зъбите като инструмент за отваряне на бутилка бира или за отрязване на етикет на дрехи може да бъде удобно. Но определено не е добре за вашите зъби, тъй като това може да ги счупи и да ги напука.

4. Лоши навици

Гризането на ноктите може да увреди венците ви и да доведе до чупене и разместване на зъбите. Дъвченето на други неядливи предмети, като моливи и химикалки, също може да има подобен ефект.

Скърцането със зъби може да доведе до фрактури, проблеми с челюстта и дори да промени външния вид на лицето ви.

5. Неправилно почистване на зъбите с конец

Почистването на зъбите с конец е важно, защото по този начин премахваме остатъците от храна от зъбите си. Но ако не използваме конеца правилно, можем да си навредим. Когато не почиствате зъбите си правилно, можете да избутате плаката под венците.

6. Постоянно ядете "снаксове"

Така наречените снаксове са различни неща за ядене, различни от основната храна, която консумираме. Но по този начин тази храна има повече време да контактува със зъбите ви и причинява появата на кариеси.

7. Неправилно или твърде често избелване на зъбите

Ако искате да избелите зъбите си, трябва да посетите зъболекар. Ако все пак решите да си купуте продукт за избелване и да избелвате зъбите си сами, трябва да знаете как трябва да го направите. В противен случай чувствителността на зъбите ви може да се увеличи и дори можете да изгорите венците си. Първо се консултирайте със зъболекаря си, особено ако имате проблеми със зъбите, като кариеси или заболяване на венците.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay