Стефания Колева: "Всеки човек има нужда от изкуство във всичките му форми"

Стефания Колева, актриса и сертифициран арт терапевт

Стефания Колева: "Всеки човек има нужда от изкуство във всичките му форми"

На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) стартира информационна кампания, насочена към деца с възпалителни автоимунни заболявания и техните родители. Инициативата има за цел да обърне специално внимание върху предоставянето на подходящо лечение и комплексна грижа при малките пациенти и младите хора, страдащи от тези заболявания.

Лице на каузата е актрисата Стефания Колева, която подкрепи кампанията и в ролята си на сертифициран арт терапевт и вече проведе първото от поредица арт ателиета за деца с ювенилен идиопатичен артрит, псориазис и болест на Крон.

Здравей, Стефания! Ти си посланик на кампанията за автоимунните заболявания при децата, която има за цел да даде информация за тях и да помогне на малките пациенти да водят пълноценен живот. Разкажи ни малко повече за тези заболявания. Какво представляват?

Не съм лекар и не бих могла да се изкажа компетентно. Това, което ми е известно е, че когато имунната система е суперактивна, не разпознава собствените си клетки и започва да работи срещу организма си се казва, че има автоимунно заболяване. Може да отнеме години да се получи автоимунна диагноза, тъй като симптомите са разнородни и неясни. Много от тях са и сходни, което прави заболяването трудно за диагностициране. Възможно е човек да има повече от една автоимунна болест едновременно. Тези заболявания се колебаят между периоди на ремисия и влошаване. Автоимунните заболявания са за цял живот.

Какво в тази кампания те докосна и с какво мислиш, че е полезна?

Автоимунните заболявания се развиват както при възрастни, така и при деца. Хората не са подготвени за подобна диагноза и често се изолират с болката, която ежедневно носят. Животът им се променя. Обществото ни лесно отхвърля "различните" и това е проблем, който може да задълбочи симптоматиката на пациента, да повлияе на себеусещането му и да го изолира. Популяризирането на проблема и мисълта, че ежедневно трябва да живееш с болестта, както и че има голям процент от хора, които водят пълноценен начин на живот, ме карат да мисля, че тази кампания ще бъде полезна както за пациентите, така и за техните семейства.

Достатъчно информирани ли са българите за автоимунните заболявания и отдава ли им се нужното внимание?

Вярвам, че с повече такива кампании и образователни, специализирани сайтове, какъвто е например probudise.bg, ранното диагностициране ще бъде факт, а животът на пациентите - облекчен.

Кои са определящите фактори при борбата с възпалителните автоимунни заболявания?

Освен чисто медицинските фактори, това със сигурност са ранното диагностициране и допълващото лечение, каквито са арт терапевтичните сесии.

Ти си сертифициран арт терапевт. Защо реши да се занимаваш с това?

Изкуството винаги ме е вълнувало. А изкуството като терапия е нещо, което ме вдъхновява, и вярвам, че самата аз бих могла да бъда полезна. Креативността на всички видове изкуства като способност, която позволява на хората да открият ново решение на стар проблем или подходящ отговор за нова ситуация, е нещо, което ме провокира.

Разкажи ни малко повече за арт ателиетата, които се провеждат в рамките на кампанията?

На 28-и октомври се проведе първото от три събития за деца с възпалителни автоимунни заболявания и техните семейства. То събра малки пациенти със заболяванията ювенилен идиопатичен артрит, псориазис, болест на Крон и техните родители, лекари-специалисти и медии. Лекари от Асоциацията за развитие на медицинската общност акцентираха върху това колко е важна активната комуникация между медицинските специалисти и засегнатите от болестта семейства. Ние с децата проведохме арт терапевтична сесия. По същото време техните майки и бащи имаха възможност да поговорят с лекари-специалисти, да зададат своите въпроси и да получат съвети относно лечението. Още две такива събития в рамките на кампанията ни предстоят през ноември т.г.

Как помага арт терапията на децата с автоимунни заболявания?

Всеки човек има нужда от изкуство във всичките му форми. Създаването на изкуство е възможност за себеизразяване, което се основава на въображението. Отработват се травматични преживявания, повишават се собствените познавателни способности. Преживявайки този процес от създаването до участието в самия него и изследването му, след време детето може да достигне до емоционално коригиране и възстановяване от травма. Арт терапията не е агресивен метод на лечение, той носи силата на удоволствието от това, че пациентът създава, твори, открива.

При какви състояния може да се прилага арт терапията?

 Арт терапията е за всички възрасти и за всякакви психо-емоционални състояния. 

Арт терапията за деца е форма за достъп до вътрешните им нужди и проблеми. Сесиите са основани на практически, творчески упражнения, чрез които се натрупват умения, развиват се моторните способности, въображението, социално-емоционалното израстване. 

Тя е за всички възрасти до най-големите. Могат да се разгледат теми от всякакво естество чрез творчески подход. За родители и семейства, като средство за взаимодействие и общуване. Арт терапията се прилага в много различни клинични и лични случаи:  при депресия, ниско самочувствие, проблеми в общуването; хиперактивност; при трудни взаимоотношения (родител – дете, между партньори и т.н.), разводи и раздели; при осиновяване; при възстановяване след травма, насилие и злоупотреба; като допълнение към медицинско лечение при тежки заболявания с продължителен престой в болница и др.

Като човек, който се бори с автоимунно заболяване, какво би искала да кажеш на нашите читатели, които са в същото като твоето положение?

 Да не се отказват и да не губят вяра!  


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay