Защо гъделичкането на деца може да бъде вредно

Защо гъделичкането на деца може да бъде вредно

Гъделичкането е нещо, което повечето хора смятат за забавно и безобидно. Но гъделичкането на деца може да бъде вредно.

Има много изследвания по темата и сега ще разберете защо е по-добре да измислите друг начин да се забавлявате с децата, вместо да ги гъделичкате.

Само защото детето се смее, не означава, че се наслаждава на гъделичкането

Децата, особено тези, които имат гъдел, не могат да спрат да се смеят, когато ги гъделичкате, дори да мразят това. Този рефлексивен смях дава на родителите илюзията, че детето всъщност се наслаждава на гъделичкането, когато това изобщо не е така. В изследване, проведено в Калифорнийския университет през 1997 г., учените установили, че гъделичкането не създава същите щастливи чувства, които се създават, когато човек се смее на забавна шега. 

Гъделичкането е начин да се потвърди господство

Човек губи контрол, когато бъде гъделичкан. Борбата за получаване на контрол може да бъде унизителна за детето и може да остави неприятни спомени за цял живот. Когато възрастните гъделичкат децата, те най-вече искат да се забавляват, но това не означава, че резултатът няма да бъде вреден.

Гъделичкането е било използвано за мъчения в продължение на векове

Гъделичкането отдавна се използва като начин за изтезание. По време на династията Хан в Китай, гъделичкането е било начин да се измъчва благородството, тъй като не оставя следи и жертвата може да се възстанови сравнително лесно и бързо. Било популярно и в Япония, където дори измислили специална дума за него: kusuguri-zeme, което означава "безмилостно гъделичкане".

Детето не може да ви каже да спрете

Ако гъделичкате мъничко дете, което още не може да говори, то не може да ви каже да спрете. Смехът от гъделичкането може да доведе до невъзможност за правилно дишане, което може да бъде опасно.

Гъделичкането може да доведе до проблеми с доверието през целия живот

Гъделичкането срещу нечия воля може действително да причини "голяма психическа болка". Понякога тази болка може да се задържи за цял живот.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay