Приемна майка разказва какво е да осиновиш дете

Приемна майка разказва какво е да осиновиш дете

Кой осиновява деца? Хора, които не могат да имат собствени деца? Добри и богати хора? Знаменитости? Не. Обикновени семейства осиновяват деца от домовете за сираци. Те просто разбират, че децата не трябва да растат зад високи огради, те разбират, че децата трябва да живеят в комфорт и любов, и искат да дадат възможността на поне едно дете да има нормален живот.

Един от тези хора е Дария Могучая. Тя осиновява Василиса, когато била на 2 години. Дария не смята, че е герой или супер жена. Тя не преувеличава или намалява своите заслуги, а само разказва за живота на семейството си след вземането на това смело решение. Тя помага на майките в неравностойно положение да преодолеят трудностите, без да се налага да оставят децата си.

"В дневника ми има записки от 2008 година, които гласят, че искам да осиновя дете.

Тогава бях на 21 години. Не знам откъде се е появило това решение. Може би всичко е заради баба и дядо. Те работеха със сираци и аз винаги бях наоколо.

Когато бях на 25 години и вече бях омъжена, започнах доброволно да работя в местно сиропиталище. Изпращах писма и пакети на момиче.

След това прочетох различни истории за осиновяването в интернет, но всички те изглеждаха фалшиви и не им се доверих. Тогава намерих интернет форум с истински майки, деца и техните истории. Четох ги, научих много от тях и дори се срещнах с тези хора, заедно със съпруга ми.

Преглеждах бази данни, гледах документални филми и все още бях доброволец в сиропиталище. Тогава съпругът ми и аз завършихме училище по осиновяване. Между другото, той не беше длъжен да прави това.

Тогава се роди първият ни син Лука и за известно време забравих за тази идея.

По-късно започнаха да излизат първите му зъби и си помислих: "Кой успокоява сираците, когато ги боли?” Когато Лука се събуждаше през нощта, той се плашеше и започваше да плаче, ако не бях до него. Какво чувстват сираците в подобни ситуации? Те също плачат. Но Лука винаги знае, че ще дойда и ще бъда там за него. Ами сираците? Майките им няма да дойдат.

Приемна майка разказва какво е да осиновиш дете

Тогава започнах да мисля за осиновяването отново.

Когато забременях, намерих снимка на 8-годишно момиче. В надписа се казваше, че е глухо.

Реших да се опитам да я осиновя. Но молбата ми беше отхвърлена. Казваха: "Луда ли си? Първо роди собственото си дете, не се бъркай.” Тогава бях бременна в 7-мия месец.

После ми се обадиха и ми предложиха едно 8-месечно момче и неговата 10-годишна сестра. Срещнахме момчето, но отказахме предложението: възрастта му не беше подходяща за нас, не чувствахме, че може да бъде член на нашето семейство, и не мислехме, че можем да се справим със сестра му. В нашия град нямаше психолози, които да ни помогнат с психологическата травма.

Съпругът ми каза, че вероятно не е готов за тази стъпка. Аз също се успокоих, макар че все още продължавах да звъня на различни домове за сираци.

Между другото, съпругът ми винаги е бил неутрален, но подкрепящ.

Той каза, че иска да осинови деца, но не сега. Той беше по-рационален от мен: имахме апартамент с една спалня, бебе и аз бях безработна.

В крайна сметка се преместихме и наехме апартамент с 2 спални и започнах да работя на свободна практика.

Научихме за Василиса от мой познат от интернет форум.

Тя ми даде контакти и ми препоръча да я видя, но също така каза, че Василиса има брат.

Да, в базата данни се казва, че има братя и сестри. Но когато се обадих в сиропиталището, те казаха, че брат й вече е осиновен. По правило братята и сестрите не се разделят, но когато някой от тях е с увреждания, на останалите братя или сестри се дава възможност да намерят семейство. Момичето имаше церебрална парализа и много други заболявания. Попитах дали може да стои изправена, но те казаха, че не може ...

Приемна майка разказва какво е да осиновиш дете

Прекарах много време в четене на истории във форума: опитни майки казаха, че трябва да отидете и да погледнете децата със собствените си очи. Попитах съпруга си дали можем да отидем и обещах да забравим тази идея за една година. Ами ... поне 6 месеца.

Отидохме. Съпругът ми и Лука чакаха в залата, слушах как лекарят ми разказва за диагнозите. Запазих спокойствие и кимах.

Страхувах се да се обърна. Но когато се обърнах, осъзнах, че тя прилича на Лука. Отидохме в стаята за игри и Василиса ходеше напълно сама.

Най-накрая я срещнахме. Съпругът ми я беше виждал веднъж, когато я срещнахме, след това във видеоклип, който му изпратих, и когато я заведохме у дома. Видях я 5 пъти общо и нищо особено не се случи. Просто си мислехме, че можем да станем нейни родители. И всъщност го направихме!

Теоретично знаех всичко. Мислех, че няма да се сблъскам с невъзможни задачи - просто трябваше да й дам любовта ...

Приемна майка разказва какво е да осиновиш дете
Любовта дойде по подразбиране. Никой не искаше да осиновява децата с увреждания, но когато видях Василила, знаех, че това е моето дете и не ме беше страх от това, че има проблеми.

Мислех, че ще споделям любовта и прегръдките си и че тя ще го оценява и ще ме обича.

Не мислех откъде ще дойде тази любов. В сънищата си чувствах, че това е моето бебе.

Всичко се оказа по-просто, без никакви романтични моменти или пророчески знаци. Видях снимката й в сиропиталището, срещнах я 5 пъти, подписах формуляр и я заведох у дома. Сега я къпя, храня, прегръщам, обучавам и общувам с нея и най-вече я обичам.

Така изглежда нашият живот.

Биологичната майка на Василиса е почти на моята възраст. Тя имала 4 деца. Тя е лишена от родителски права поради злоупотребата с алкохол.

Не е трудно да бъдеш ядосан на тази жена. Доколкото знам, тя не е причинявала умишлено вреда на Василиса, но я е оставила без майка. Въпреки това, аз не я съдя. Да бъдеш в състояние да не съдиш е наистина полезно умение.

Мога ли да я намеря и да й помогна? Вероятно да. Но не искам да го правя, защото ще ми вземе Василиса.

Всичко е свързано с решенията на Василиса. Ако в някакъв момент тя иска да се срещне, да общува и да се грижи за биологичната си майка, това би означавало, че сме възпитали добър човек. Човек, който може да прости, да се грижи и който има способността да обича.

Приемна майка разказва какво е да осиновиш дете

Не се страхувайте да осиновявате!

Трябва да правим колкото е възможно повече добро, докато сме живи. Това е, което искам да предам на вас и на себе си!"

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay