Колко вредно е да се пие кафе по време на бременност?

Колко вредно е да се пие кафе по време на бременност?

Бременността е вълшебство. Истинско щастие е да знаеш, че даваш живот. Но има някои моменти от бременността, които причиняват неудобство. Например фактът, че трябва да се откажете от някои от любимите си неща- вино, суши, КАФЕ... за цели 9 месеца. 

По отношение на кафето има много противоречиви мнения. Информацията дали кофеинът може да навреди на бебето е спорна. 

Дали наистина трябва да се откажем от любимото си кафе по време на бременността или не?

Ето как пиенето на кафе влияе на тялото ви (и на бебето) по време на бременност:

Да започнем с вашето тяло: Кофеинът може да повиши кръвното налягане и сърдечната честота. За жена, която не е бременна и е здрава като цяло, това е добре и именно това нещо ни кара да се чувстваме по-енергични след чаша кафе. 

Но при бременност, високото кръвно налягане е заплаха за преждевременно раждане. Също така кофеинът може да премине през плацентата (плацентата е органът, който осигурява на бебето кислород и хранителни вещества) и е по-трудно за един малък нарастващ плод да метаболизира стимуланта, отколкото за вас. 

Кофеинът е също диуретик, което означава, че ви кара да пишкате повече и това може да доведе до дехидратация, а всички знаем, че по време на бременността така или иначе пишкаме по-често. 

Въпреки всичко това, експертите вярват, че е важно количеството на кофеина. 

Пиенето на кафе е по-рисковано, ако пиете повече. Консумирането на повече от 300 милиграма кофеин дневно може да увеличи риска от загуба на бебето и раждане на бебе с ниско тегло. 

Умерените количества кофеин са безопасни за бременни жени. Ако пиете по една чаша кафе на ден, това вероятно няма да се отрази негативно на бебето ви. 

Важно е да не забравяте, че кофеин се съдържа и в други храни и напитки, освен кафето: чай, шоколад, кола, шоколадови десерти. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay