Кокосовата захар по-здравословна ли е от бялата захар?

Кокосовата захар по-здравословна ли е от бялата захар?

Има все повече и повече доказателства, че захарта е вредна за нашето здраве. Тя причинява подуване на корема, разваля зъбите ни, причинява акне, свързана е със затлъстяването и хроничните заболявания. Поради тези причини, хората все повече започват да търсят алтернативи на бялата захар. Но дали кокосовата захар е добра алтернатива? 

Нека първо обясним как се правят двата вида захар. За да се създаде бялата рафинирана захар целуозата от захарната тръстика се отделя от сока, след което този сок се нагрява до кристализация. За да се постигне белият цвят на захарта, тя се филтрира и избелва с животински продукти. Така че, ако сте веган, захарта вероятно не е за вас. Кокосовата захар се получава, чрез рязане на цветовете на кокосовото дърво. След като течността е събрана, тя се нагрява, докато течността се изпари и остане само този прах с цвят на карамел. 

Предимството на кокосовата захар е, че е по-малко обработена. Както бялата захар, така и кокосовата съдържат глюкоза, захароза и фруктоза. Твърде голямата консумация на фруктоза може да наруши метаболитните функции на черния дроб, да причини високо кръвно налягане, затлъстяване и високи триглицериди в кръвта. 

Що се отнася до гликемичния индекс, мярка за това колко бързо храната повишава нивата на кръвната ви захар (глюкоза), бялата захар има гликемичен индекс около 63, а кокосовата захар има гликемичен индекс 54. Гликемичният индекс на кокосовата захар забавя скока на кръвната захар след консумация, в сравнение с тръстиковата захар. Това е така, защото за разлика от бялата захар, кокосовата захар съдържа инулин, разтворимо влакно и пребиотик, което може да забави скоростта на абсорбция в кръвния поток.

Бялата захар не предлага никакви хранителни вещества, поради което се нарича "празни калории". Едно от предимствата на кокосовата захар е, че съдържа малки количества витамин Ц, калий, магнезий, цинк, желязо, мед и фитонутриенти. Обаче трябва да изяде около тон, за да получите нужното количество от тези елементи. 

Кокосовата захар не е толкова сладка, колкото бялата и затова ще трябва да използвате по-големи количества, когато печете сладкиш, например. 

В крайна сметка, няма голяма разлика между двата вида захар- захарта си е захар! И все пак, ако трябва да ги сравняваме, кокосовата захар е по-добрия избор. 

Ако все пак искате да замените бялата захар с нещо, по-добре изберете стевия. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay