Как да карамелизираме лук правилно?

Как да карамелизираме лук правилно?

Карамелизираният лук се готви на ниска температура и бавно, докато стане златист и сладък. И става толкова вкусен, че ще имате желание да започнете да го ядете направо от тигана. Лукът става сладък и буквално пристрастяващ. Ето какво трябва да имате предвид при карамелизирането на лука, за да се получи добре:

Гответе го на ниска температура и бавно

Може да ви се струва, че е излишно да готвите лука при ниска температура и толкова дълго време, но това е единствения начин да направите истински карамелизиран лук. Въпросът е бавно да се изтегля естествената захар в лука, което го кара да се карамелизира, а не просто да стане кафяв.

Готвенето на лука на по-силен огън би "сварило" влагата твърде бързо и лукът ще изгори, преди да може да се развие истинския му аромат.

Не бързайте

Не очаквайте по-кратко време за готвене от 40 минути. Карамелизирането на лука отнема време и често може да отнеме до един час, за да се приготви правилно. Не бързайте, като вдигате температурата, защото просто няма да се получи добре. Важно е да имате търпение. Ще се изплати. Обещаваме.

Не се отдалечавайте от котлона

Доста е досадно да трябва да наблюдавате тигана постоянно, особено когато са необходими 40-50 минути за приготвянето на храната, но в този случай е препоръчително. Добре е да разбърквате през няколко минути, за да не залепне на дъното на тигана. Ако случайно лукът залепне за дъното, можете да добавите малко вода и нещата ще се оправят.

Необходими продукти:

3 с. л. масло

2 глави лук, нарязан

Начин на приготвяне:

В средно голям тиган загрейте маслото. Добавете лука и гответе, като бъркате често, докато започне да омеква.

Намалете котлона и продължете да готвите още 40-45 минути, до златисто.

Как да карамелизираме лук правилно?

Как да карамелизираме лук правилно?

Как да карамелизираме лук правилно?

Как да карамелизираме лук правилно?


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

13 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay