10 ежедневни храни, които са забранени в различни страни, заради съставките им

10 ежедневни храни, които са забранени в различни страни, заради съставките им

Хранителни добавки, които са обявени за опасни в една страна, може да не са забранени в друга. Оказва се, че всъщност можем да намерим доста вредни продукти по рафтовете в нашите местни хранителни магазини. Има и още нещо, което е причина за безпокойство: обикновените храни, които хората консумират всеки ден, се оказват доста опасни и в някои страни са забранени.

1. Пилешко месо

Във Великобритания продажбата на пилешко месо, третирано с хлор, е забранена от 1997 г. Измиването с хлор се използва, за да се изключи възможността от салмонела и други бактериални инфекции. В Европа този метод се счита за опасен, тъй като високото съдържание на хлор може да бъде вредно за здравето ни. През 2010 г. същата забрана бе приложена и в Русия.

2. Мюсли барчета

В целия свят мюсли барчетата, овесените ядки и други подобни продукти се считат за здравословни храни, които съдържат основни витамини и минерали. В Дания тези продукти са забранени, тъй като според Датската администрация за хранителни продукти съдържат излишък от "токсични" вещества, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху черния дроб и бъбреците, ако се консумират редовно.

3. Соев сос

82% от соята е генетично модифицирана. Влиянието на ГМО върху човешкото тяло не е напълно проучено, но ГМО са забранени в някои европейски страни, Русия, страните от Персийския залив и други държави. Нещо повече, соевият сос може да съдържа и етил карбамат, опасен канцероген.

4. Месо

Месото от говеда, свине и пуйки често се произвежда с рактопамин. Този хормон позволява на животното да наддава на тегло по-бързо. Учените смятат, че това месо може да бъде вредно за хората и да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Месото, приготвено с рактопамин, е забранено в 160 страни, включително европейски страни, Китай и Русия.

5. Чипс

Картофените чипсове, съдържащи олестра, синтетичен заместител на мазнините, са забранени в Канада и Европа. Тази добавка не позволява на тялото да абсорбира полезни вещества и витамини и може да доведе до проблеми със стомаха. Олестра често се използва при производството на картофени чипсове.

6. Ябълки

По време на проверка, проведена от американското министерство на земеделието, било установено, че 80% от ябълките съдържат дифениламин (DPA), който помага на плодовете да останат по-свежи за по-дълго време, за да могат да бъдат изнасяни за други държави. В Европа DPA се счита за вредно вещество, което може да причини рак, поради което ябълките са забранени от 2012 г.

7. Желатинови сладки

Според Европейската комисия желатиновите сладки в малки чаши са изключително опасни за децата, защото създават опасност от задавяне.

8. Хляб

Хлябът, съдържащ азодикарбонамид (ADA, E927), е забранен в Европа и Австралия. ADA се използва за направата на брашното бяло и спомага за запазването на продуктите по-свежи за по-дълго. Тази добавка може да причини алергии и астма.

9. Инстантно картофено пюре

За производството на инстантно картофено пюре често се използва бутилхидроксианизол (ВНА, Е320). Националните здравни институти проведоха няколко проучвания и заключиха, че този консервант е потенциално вреден за човешкото здраве. ВНА може да се намери и в други продукти като: замразени храни, супи и майонеза. Това вещество е забранено в Япония и някои европейски страни.

10. Маргарин

Консумацията на трансмазнини може да доведе до проблеми с метаболизма, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Най-високият процент на трансмазнини се съдържа в маргарина: заема около 15% от общото тегло на продукта. Трансмазни храни са забранени в Канада, Дания и Швейцария. Освен това в много страни има закони, ограничаващи разрешените количества в храната.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay