Защо трябва да пазите млечните зъби на децата си?
pixabay
Защо трябва да пазите млечните зъби на децата си?
03.09.2018|14:00 Прочитания: 4457

Спомянте ли си падането на първото зъбче на вашето дете? За някои хора това е неприятен спомен, свързан с болка и плач, за други е забавно преживяване, свързано с Феята на зъбките. Някои родители запазват първото паднало зъбче. Може да ви звучи странно, но има доста добра причина и вие да го направите. 

Ето защо е добре да запазите падналото зъбче, от медицинска гледна точка:

Заради зъбните клетки 

Родителите имат различни причини, поради които пазят тези млечни зъби. Някои ги пазят за спомен, но една от причините е свързана с бъдещото здраве на детето. Учените препоръчват да се пазят зъбите, за да може да се случи евентуално извличане на стволови клетки в бъдеще. Тези клетки могат да спасят човешки живот. 

Какво са зъбните клетки и как можем да ги запазим? 

Всички ние се състоим от малки елементарни части, наречени клетки. Тялото ни е изградено от тях по същия начин, по който една къща е построена от тухли. Клетките са разделени на три различни групи и всяка от тях има отделна функция. Стволовите клетки са млади клетки, които по-късно ще се превърнат в една от тези групи.

Кръвните клетки растат и се развиват в подобна на гъба част от костта, наречена костен мозък. Стволовите клетки могат да се вземат от зъбите, както и от други части на костта. Не забравяйте, че зъбите трябва да се съхраняват правилно, за да бъдат полезни. Лекарите и учените използват няколко вида технологии, за да запазват зъбите и по-късно да извличат стволови клетки.

Как могат да помогнат?

Стволовите клетки могат да възпроизведат всеки друг вид клетки в тялото ви. Затова те могат да заменят повредените клетки. Изследванията показват, че стволовите клетки могат да помогнат за борбата с рака. Също така се правят проучвания, за да се разбере потенциалът на стволовите клетки, когато става въпрос за лечение на други заболявания, например проблеми със сърцето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...