Възможно ли е да консумирате прекалено много фибри?
POPSUGAR Photography / Cera Hensley
Възможно ли е да консумирате прекалено много фибри?
01.07.2018|14:30 Прочитания: 1133

Вероятно сте чули, че яденето на достатъчно фибри може да ви помогне да отслабнете, благодарение на способността им да ви карат да се чувствате сити и регулират кръвната захар. Но възможно ли е да се консумира прекалено много от това важно хранително вещество? Накратко, да - и това може да доведе до някои неприятни странични ефекти.

Препоръчителната дневна доза е 28 грама на ден за жени под 50 години и 21 грама за жени над 50 години. Но дори ако консумирате храни, богати на фибри, като листни зеленчуци, е трудно да надвишите препоръчителната доза. 

Възможно е да консумирате прекалено много фибри, но това се случва изключително рядко. В повечето случаи хората дори не получават достатъчно фибри.

Но ако ядете твърде много фибри, усложненията включват запек, диария, подуване на корема, дехидратация и стомашни спазми. Запекът има тенденция да възниква от прекалено много разтворими фибри: овес, грах, боб, ябълки. Диарията може да се дължи на твърде много неразтворими фибри: пълнозърнесто брашно, карфиол, зелен фасул, картофи. 

Много от тези неприятни странични ефекти също се случват, когато хората увеличават приема на фибри твърде рязко. Ако в момента не ядете достатъчно фибри, най-добре е бавно да увеличите дневния си прием, докато достигнете препоръчителното количество и останете хидратирани, за да избегнете храносмилателни и стомашно-чревни проблеми. 

Фибрите са от съществено значение за здравословното регулиране на микробиологията, енергията и кръвната захар, превенцията на заболяванията и насищането, така че е препоръчително хората да консумират достатъчно плодове, зеленцучи и пълнозърнести храни. Ако консумирате препоръчителното количество, няма да имате никакви проблеми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...