Експертите казват, че хората над 40 години трябва да работят само 3 дни в седмицата
pixabay
Експертите казват, че хората над 40 години трябва да работят само 3 дни в седмицата
08.04.2019|13:00 Прочитания: 2206

Всички обичаме да си почиваме, но идеята за по-кратка работна седмица ни се струва недостижима, без значение колко много я искаме. Ескпертите обаче твърдят, че след навършване на определена възраст, хората трябва да работят само 3 дни в седмицата, за да бъдат в добро психично здраве и да вършат работата си качествено. 

Ето какви са ползите за здравето от по-кратката работна седмица:

По време на проучване на Университета в Мелбърн през 2016 г. изследователите анализираха хиляди работници, включително 3500 жени и 3000 мъже в Австралия. 

След като взеха под внимание въпросите, свързани с качеството на живот, изследователите установиха, че работата на хората е достигнала своя връх след средно 25 часа седмично, а това е и мястото, където когнитивните резултати са най-високи. На свой ред тези повишени способности могат да помогнат на хората да подобрят качеството на работата си.

Един от изследователите, Колин Макензи, професор по икономика в университета Кейо, обясни, че дългите работни часове могат да спомогнат за стимулиране на мозъчната сила, но с риск от нараняване на "когнитивните функции" чрез "умора и стрес".

Изследването показва, че хората, които са работили по-дълго, имат по-ниски познавателни способности, отколкото хората, които дори не работят. Както отбеляза Герант Джонс от Университета за управление на Ланкастър, спадът в познавателните способности всъщност намаля най-бързо след 40 часа седмично.

Изводът е, че за да бъдат най-продуктивни служителите, особено 40-годишните, трябва да работят само 3 дни седмично.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

2 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...