Море или планина - това е въпросът
pixabay
Море или планина - това е въпросът
29.06.2019|13:30 Прочитания: 1157

Най-накрая дойде лятото!

То вече е в разгара си, температурите започнаха да надхвърлят 30°, а мислите ни несъмнено отиват към ваканция и почивка. Докато стоим в офиса и се чудим кога ще дойде заветният ден за отпуск, а в главата ни започват да се блъскат и мисли за това къде ще я прекараме. Дали да посетим някоя морска дестинация и да се печем на плажа с коктейл в ръка или да се отправим към балкана, където хладният вятър ще прелиства страниците на книгата в ръката ни и ще успеем да се скрием от горещините.

Има една хубава новина преди да вземем каквото и да било решение - дали ще се препичаме под слънчевите лъчи или ще отидем да отдъхнем в планината и двата варианта водят до бягство от ежедневието, развлечение и една дълго чакана и заслужена почивка.

Морският бряг не е за изпускане. Лятно време на морето си е една класика, за която всеки човек мечтае от време на време или дори постоянно. Няма как да не споменем и неговите предимства, които не са малко. Морските бани имат благотворно влияние върху кожата, нервната система и имунитета. Влизането в морската вода е не само забавно, а и лечебно за целия организъм. Водата тонизира кожата, обогатява кръвта с кислород, укрепва кръвоносните съдове. Разходката рано сутрин по плажа е като спа терапия. Йодните изпарения подпомагат работата на щитовидната жлеза. Въздухът сутрин, изпълнен с йодни изпарения е свеж, прохладен и лечебен. Ходенето по плажа с боси крака пък, освен че прави блажен масаж на ходилата, има благотворно действие и върху цялата нервна система.

Морското лято помага и със синтезирането на витамин D в организма, който е така необходим за фосфорната и калциевата обмяна в организма, т.е. за нашите кости. Основен източник на витамин D е слънчевата светлина.

Море или планина - това е въпросът

Хладката морска вода помага и със закаляването на организма, само внимавайте да не пиете от нея, защото веднага могат да се появят стомашни проблеми. Чрез контакта си с кожата, морската вода пък се грижи отново за нервната система, а може да стане и като домашен пилинг. Тя е с антибактериално действие и защитава кожата от възпаления и бактерии. Може би сами сте забелязали колко бързо минават всякакви ранички на морето, морската вода ускорява тяхното зарастване и за броени часове няма и спомен от тях. Колкото по-висока е солеността на морето, толкова е по-малък шанса за развитието на патогенни микроорганизми и водата е по-чиста и по-лечебна.

Морето може да осигури и безброй изживявания - красиви залези , нощни разходки по плажа, купони, дискотеки, музика, танци, веселби и какво ли не.

Предимствата на планината прочетете в peika.bg

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...