9 неща, които не бива да правите, когато карате кола автоматик
pixabay
9 неща, които не бива да правите, когато карате кола автоматик
14.03.2019|14:00 Прочитания: 1999

Колата с автоматични скорости е благословия, особено за младите шофьори. Лесно, бързо, без нерви! Но все пак много шофьори не ги използват правилно. Колкото и лесно да изглежда, някои лоши навици могат да разрушат автоматичната скоростна кутия. След като се повреди, ще трябва да дадете много пари, за да я поправите.

Ето някои съвети за шофиране на кола автоматик, за да не повредите скоростната кутия:

1. Не я оставяйте на режим "Drive" ако просто седите в колата дълго време

Оставянето на колата в режим "Drive", без колата да се движи, може сериозно да навреди на скоростната кутия, защото по този начин прегрява. В такъв случай е по-добре да загасите колата или да я оставите в режим "Park".

2. Не забравяйте за ръчната спирачка

Бъдете мили с колата си и тя ще ви отговори със същото! Забравяйки за ръчната спирачка, това се счита за лошо отношение към вашия автомобил. 

3. Не пускайте "неутралната предавка", когато се спускате надолу

Може да си помислите, че това ще ви спести гориво, но е точно обратното! Поставянето на колата в неутрално положение по време на шофиране по склона всъщност ви постави в опасност. Това намалява способността ви да контролирате автомобила.

4. Не пускайте "неутралната предавка", когато чакате на светофар или сте в задръстване

Всеки, който живее в голям град, се сблъсква със задръстванията. Но пускането на "неутралната предавка" може да навреди на скоростната кутия и по никакъв начин няма да ви спести гориво. Когато колата е в този режим, нямате много контрол върху нея и не можете да маневрирате бързо. Най-правилният начин е колата да е на режим "Drive", а кракът ви да е върху спирачката. 

5. Не превключвайте на "Park", преди колата да е напълно спряла

Някои автомобили дори няма да ви позволят да направите това. И ако го направите, можете да повредите или счупите заключващия щифт. Това е много вредно за скоростната кутия. Така че, когато намерите място за паркиране, не бързайте, спрете колата на място и тогава превключете на "Park".

6. Не позволявайте да попада вода в лоста

Внимавайте с течностите! Дори малко количество вода, попаднало в лоста може да го повреди сериозно. 

7. Избягвайте поддържането на горивото на ниско ниво

Трябва да поддържате резервоара на 1/4 пълен. И има няколко причини за това: Първо, уредът за отчитане на количеството гориво не винаги е точен и колата може да спре по-рано, отколкото сте очаквали. Второ, ниското ниво на гориво може да повреди автомобила, защото горивото поддържа всички детайли смазани. Това е особено важно за автомобили с автоматични скорости.

8. Не превключвайте на "задна" скорост, преди автомобилът да е спрял

Това е още едно от нещата, които вредят на скоростната кутия, така че просто не го правете.

9. Използвайте само един крак, когато шофирате автомобил с автоматични скорости

Винаги е по-добре да се използва само един крак за шофиране с автоматична скоростна кутия. Ако използвате двата крака, можете случайно да стъпите върху двата педала едновременно, особено в стресови ситуации. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...