Според учените ниските хора са по-агресивни от високите
Marat Nugumanov for BrightSide.me
Според учените ниските хора са по-агресивни от високите
22.02.2019|12:00 Прочитания: 1306

Според фолклора, Наполеон компенсира липсата на височина, като търси власт и води война. Неотдавнашно проучване твърди, че ниските мъже са по-агресивни от високите. 

Според ново проучване, проведено от учени от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, Джорджия, по-ниските хора са по-агресивни и по-жестоки от хората, които са високи.

Учените изследват 600 мъже на възраст между 18 и 50 години и установяват, че тези, които се чувстват по-малко мъжествени, са три пъти по-склонни да извършват нападения или престъпления. Учените твърдят, че това е резултат от "мъжкия стрес на несъответствието”, който ги кара да бъдат по-агресивни.

Заради стереотипите, една от причините, поради които мъжете се чувстват по-малко мъжествени, е когато височината им е по-ниска от средната. Учените твърдят, че по-ниските мъже действат по-агресивно, за да компенсират липсата на височина. Този синдром е известен като "комплекс Наполеон". За първи път е идентифициран през 1926 г. от австрийския психоаналитик Алфред Адлер.

През 2018 г. еволюционният психолог Марк ван Вюг и екипът му от изследователи от университета Врие откриха доказателства за комплекса на Наполеон при мъжете. Те стигнаха до заключението, че мъжете, които са ниски, се държат по-агресивно в отношенията с по-високите мъже. Според експерти, по-ниските хора имат по-силно чувство на уязвимост и по-високи нива на параноя.

Въпреки това е много вероятно самото изследване да включва тестова група, която е твърде малка, за да се предскаже правилната корелация между височината и агресията. Има и други изследвания, които също са довели до противоречиви констатации. През 2007 г. изследването на Университета в Централен Ланкашър предполага, че комплексът на Наполеон най-вероятно е мит.

Проучването на Уесекс за ръста, проведено в Обединеното кралство, което наблюдава психологическото развитие на децата от момента, в който са влезли в училище до зряла възраст, установи, че "не са открити съществени разлики във функционирането на личността или аспекти на ежедневния живот, които могат да се дължат на височината".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...