Как да карамелизираме лук правилно?
Parker Feierbach
Как да карамелизираме лук правилно?
07.09.2019|12:00 Прочитания: 616

Карамелизираният лук се готви на ниска температура и бавно, докато стане златист и сладък. И става толкова вкусен, че ще имате желание да започнете да го ядете направо от тигана. Лукът става сладък и буквално пристрастяващ. Ето какво трябва да имате предвид при карамелизирането на лука, за да се получи добре:

Гответе го на ниска температура и бавно

Може да ви се струва, че е излишно да готвите лука при ниска температура и толкова дълго време, но това е единствения начин да направите истински карамелизиран лук. Въпросът е бавно да се изтегля естествената захар в лука, което го кара да се карамелизира, а не просто да стане кафяв.

Готвенето на лука на по-силен огън би "сварило" влагата твърде бързо и лукът ще изгори, преди да може да се развие истинския му аромат.

Не бързайте

Не очаквайте по-кратко време за готвене от 40 минути. Карамелизирането на лука отнема време и често може да отнеме до един час, за да се приготви правилно. Не бързайте, като вдигате температурата, защото просто няма да се получи добре. Важно е да имате търпение. Ще се изплати. Обещаваме.

Не се отдалечавайте от котлона

Доста е досадно да трябва да наблюдавате тигана постоянно, особено когато са необходими 40-50 минути за приготвянето на храната, но в този случай е препоръчително. Добре е да разбърквате през няколко минути, за да не залепне на дъното на тигана. Ако случайно лукът залепне за дъното, можете да добавите малко вода и нещата ще се оправят.

Необходими продукти:

3 с. л. масло

2 глави лук, нарязан

Начин на приготвяне:

В средно голям тиган загрейте маслото. Добавете лука и гответе, като бъркате често, докато започне да омеква.

Намалете котлона и продължете да готвите още 40-45 минути, до златисто.

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...