Може ли да се развали протеинът на прах?
Pexels
Може ли да се развали протеинът на прах?
11.09.2019|14:00 Прочитания: 410

Големите опаковки са много непрактични, тъй като трудно можем да изразходим съдържанието преди изтичането на срока, оказан на опаковката. Има продукти, които се предлагат само в големи опаковки и протеинът на прах е един от тези продукти. Но какво всъщност ще се случи, ако го консумираме след изтичането на срока на годност?

Експертите по безопасност на храните и микробиолозите имат добри новини за вас: Датата, отпечатана върху опаковката, е датата, след която качеството на продукта става по-ниско, а не дата за безопасност.

Производителите твърдят, че до тази дата продуктът ще има качествата, които трябва да има. Повечето потребители не разбират какво е истинското предначание на тази дата и си мислят, че ще получат хранително натравяне, ако консумират нещо с "изтекъл срок на годност".

Това означава, че можете да продължите да консумирате протеинът на прах и след датата, изписана на опаковката. Това е сух продукт, което означава, че е почти консервиран. Сухите продукти трудно могат да ви навредят.

Добре, безопасно е, но продължава ли да бъде ефективен след тази дата?

Вече установихме, че консумацията на протеин с изтекъл срок на годност няма да ви прати в болницата, но ще продължи ли да има същия ефект- да ви засища и да ви помага да изграждате мускули? Тук новините също са добри. Протеинът е протеин и няма как да се превърне в нещо различно. Въглехидратите в него също няма да се променят с течение на времето.

Не всички съставки обаче са толкова стабилни. Трябва да се притесняваме за мазнините. Мазнината може да граняса, ако престои прекалено дълго. Как можете да разберете дали се е стигнало до този момент? Протеинът ще мирише неприятно. Няма как да не го усетите.

Как да запазите протеина свеж по-дълго?

Има няколко начина да удължите живота на протеина на прах:

Винаги съхранявайте протеина в съда, в който е бил, когато сте го закупили. Също така е добре да го съхранявате на тъмно място.

Поставете кутията на тъмно и сухо място, някой шкаф или килер. Освен това можете да съхранявате протеина във фризера, за да запазите мазнините по-дълго.

Не съхранявайте протеина в хладилника. Влажността ще намали живота на мазнините.

Лъжичката, която използвате винаги трябва да бъде суха. Ако попадне вода в кутията, ще се развие мухъл.

Какви са признаците, че срокът на годност наистина е изтекъл?

Неприятната миризма показва, че протеинът се е развалил.

Промяна в текстурата. Ако има някакви бучки, това може да бъде мухъл.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...