Натурални бои за яйца
pixabay.com
Натурални бои за яйца
12.04.2017|18:00 Прочитания: 158

В боядисването на яйца с естествени, натурални бои има някаква магия. Сваряват се цветни отвари, чака се дълго, цветовете са бледи, неравни и някак по-истински. Червеното на лучените кори, жълтото на куркумата, синьото на чая от каркаде, кафявото на кафето...

Ето и от какво се нуждаете, за да си приготвите бои за яйца вкъщи:

за жълто: 5-6 с.л. куркума

за червено: люспите на 2 големи глави обикновен лук и на 2 големи глави червен лук

за кафяво: 500 мл силно кафе

за светлосиньо: 500 мл силна отвара от каркаде

за тъмносиньо: 500 мл червено вино

сварени яйца

Начин на приготвяне:

Жълто: Половин литър вода се сипва в тенджера и се загрява, докато кипне. Добавя се куркумата и 1 с.л. оцет, след което се оставя да къкри 5 мин. и се сваля от котлона. Сварените и все още топли яйца се слагат внимателно в отварата и се оставят там минимум 1 час. 

Червено: Люспите на двата вида лук се обелват, слагат се в тенджера и се заливат с вода. Суровите яйца се сваряват в тази смес за 8 мин., след като кипне водата, свалят се от котлона и се оставят още 1 час в тенджерата.

Кафяво: Приготвя се 500 мл силно кафе с добавка от 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яйца се поставят в него и се оставят така за 2-3 часа.

Светлосиньо: Приготвя се 500 мл силна отвара от каркаде (хибискус) с добавка от 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яйца се слагат в нея и се оставят така за 2-3 часа.

Тъмносиньо: Суровите яйца се сваряват в 500 мл червено вино, след което се оставят да престоят в него още един час.

Съвет: За да получите още по-наситени цветове, оставете яйцата да киснат в боите 8-12 часа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...