Може ли училището да бъде зона и за родители?

Първият публичен форум за мястото на родителите в училището ще бъде проведен от Асоциация "Родители" на 13 октомври в София

Може ли училището да бъде зона и за родители?

На 13 октомври в кино Люмиер Лидл ще се проведе форумът "Училището - зона за родители”. Първото по рода си събитие, организирано от Асоциация "Родители", ще осигури безплатен достъп на всички, които желаят да обменят идеи за подобряване на училищната среда. Проектът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.

Все повече родители в България търсят активен диалог с училището. Последните проучвания показват, че здравословната учебна среда, емоционалното състояние на децата и редовната обратна връзка от учителите са основен приоритет за родителите. Как семейството да участва в създаването на училищна общност и да поддържа пълноценни отношения с учители и директори ще коментират експерти в първия форум "Училището – зона за родители". Тематичното събитие ще предложи възможност на родители, учители и директори да прекарат един ден със специалисти в обсъждане на добрите практики, качествената комуникация и инструментите за решаване на ситуации в училищна среда.

Имат ли място родителите в училище? Как изглежда добрата комуникация между родителите и училищния екип и как заедно те могат да създадат пълноценна среда за нашите деца? Тези и други теми, които дискутират възможностите днес и отправят поглед към бъдещето на училищната институция - такава, каквато всички искаме тя да бъде - ще постави събитието, разделено на презентационна и дискусионна част.

"Основната ни цел е да вдъхновим родителите за активно и конструктивно участие в училищния живот. Вече знаем, че родителите се интересуват повече как се чувства детето в клас и как се разбира със съучениците си, отколкото какви оценки е получило", коментира Яна Алексиева, детски психолог и Изпълнителен Директор на Асоциация "Родители". Проучване на екипа на асоциацията, проведено в София показва също така, че честотата на общуване с училището не е достатъчна за родителите, които търсят дългосрочен диалог и информация за средата, в която децата прекарват половината от своя живот. "С провеждането на този форум се надяваме родителите да повярват, че промяната в училище, образователната и социална среда до голяма степен зависят от тях. Искаме да предложим пространство на всеки да сподели своите идеи и впечатления и се надяваме родителите и учителите да си тръгнат с инструменти, които да приложат в своето училище", допълват организаторите.

 

Форумът ще бъде с участието на експерти в образователните практики, които ще коментират взаимодействието между родители и учители, училището на бъдещето, здравословната среда в училище и други ключови теми. Следобедните часове ще продължат с дискусия, в която родители ще могат да споделят своята представа за училищна общност. В рамките на събитието всеки присъстващ ще получи наръчник "Училището и родителите. Митове и истини", който ще развенчае някои от най-честите заблудите в общуването между родителите и училищната институция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay