Децата, които си играят в пясъка и калта, стават по-силни и здрави

Децата, които си играят в пясъка и калта, стават по-силни и здрави

Повечето хора имат страхотни спомени от детството, когато прекарвахме времето си на улицата, в калта, в игри и забавления по цял ден. В повечето случаи, си спомняме и как родителите ни се караха, че си играем в мръсотията. Въпреки че се караха, родителите ни знаеха, че ще се нацапаме.

Днес родителите са вманиачени на тема чистота и днешните деца все по-рядко се радват на тези игри в калта и пясъка. Но се оказва, че децата, които си играят в калта, стават по-силни и здрави, така че следващият път, когато детето ви се изцапа, не му се карайте.

Децата, които си играят в пясъка и калта, стават по-силни и здрави

Днес връзката между децата и природата е прекъсната

Нормално е родителите да се тревожат за хигиената и безопасността на децата си. Някои родители предпочитат децата им да играят у дома, а не на открити места. Въз основа на това, авторът Ричард Лув интервюирал около 3000 семейства и след няколко разговора с деца той заключил, че много от тях не искат да играят на открито. Те предпочитат да бъдат вкъщи и да си играят на таблета или на видеоигра. Нашите деца и децата на нашите деца са поколенията, които са абсолютно откъснати от природата.

Децата, които си играят в пясъка и калта, стават по-силни и здрави

Малко мръсотия няма да навреди на никого

Както Лув, така и педиатърът Мария Хулия Карвальо настояват, че децата трябва да са в контакт с микроорганизмите, които се намират в почвата и тревата, за да се развиват правилно. Тези видове нехигиенични игри са необходими, за да бъдат децата здрави.

Карвальо казва, че влизането в контакт с този тип бактерии подпомага правилното развитие на имунната система при децата. По този начин, в бъдеще, те ще могат по-добре да се защитят и да се борят срещу болести и алергии. Ричард Лув добави, че дейностите на открито насърчават творчеството, намаляват стреса и депресията и позволяват по-широко когнитивно развитие.

Същото е и с домашните любимци

Според проучване, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology, децата, които живеят и растат с домашни любимци като кучета и котки от ранна възраст, са по-малко склонни да развиват алергии. Тези деца живеят сред постоянни нива на ендотоксини, вид бактерии, присъстващи в праха и околната среда, които в крайна сметка укрепват имунната им система.

Ето как работи нашата имунна система

Имунната система е това, което в крайна сметка предпазва хората от външни нашественици като микроби и бактерии, които могат да застрашат тяхното здраве. Това се постига чрез откриване на вещества, които могат да генерират болести и инфекции и след това имунната система започва да се бори с тях.

Но за да бъде успешна тази атака, системата трябва да се адаптира към микроорганизмите отвън. Когато децата растат, те започват да стават по-устойчиви на определени микроби. Това се случва, защото те вече са били изложени на тях и техните имунни системи вече познават нашествениците и знаят как да ги атакуват.

Децата, които си играят в пясъка и калта, стават по-силни и здрави

Последиците от това да държим децата далеч от природата

Без да влиза в контакт с микроорганизми, имунната система става по-уязвима към вещества, които не трябва да бъдат патологични, като цветен прашец или животински косми, които причиняват алергии на децата. Ричард Лув казва, че лишаването на децата от взаимодействие с природата ограничава развитието на тяхната креативност.

Той също така добавя, че физическата активност, която децата извършват, когато са навън, е предпазна мярка срещу затлъстяването. Всъщност затлъстяването е доста голям проблем при децата на днешно време. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay