Изследванията показват, че грижите за бебе са много по-трудни от спортуването

Изследванията показват, че грижите за бебе са много по-трудни от спортуването

Радост, щастие и вълнение. Това е, което всички нови родители усещат. Но в действителност младите родители често се чувстват тъжни, разтревожени, депресирани и изтощени. Тези чувства правят родителството трудно и могат да накарат човек да се чувства недостатъчно добър родител. Тези чувства не винаги са причинени от хормони или умора.
В тази статия ще ви представим списък на причините, поради които може родителството да ви идва в повече:

1. Желанието да бъдем съвършени

Изследователи от университет в Белгия стигнаха до интересно заключение: по-високо образованите родители по-често изпадат в кризи, свързани с родителството. Те са под голям натиск да бъдат най-добрите и най-успешни в това, което правят. Но истината е, че понякога стандартите, които си поставяме, могат да бъдат нереалистични и да доведат до проблеми с психичното здраве.
Понижаването на стандартите и по-доброто вслушване в детето могат да ви помогнат. Не е нужно да сте идеалният родител, просто трябва да сте родителят, от който се нуждаете детето.

2. Нереалистични очаквания от социалните мрежи

Социалните медии могат да бъдат голям стрес за нов родител. Instagram причинява депресия, тревожност и лош сън. И това не е необходимо за новия родител. Не забравяйте, че много от съдържанието, което виждаме онлайн, е редактирано и изобразява само няколко минути в живота на човека. Трябва да се грижите за вас и вашето бебе и да не се тревожите излишно.

3. Усещането, че не можете да си починете

Първите няколко месеца от живота на бебето са монотонни и изтощителни. Може да се сравни с опит да участвате в маратон, когато не сте в най-добрата си форма. И колкото и да е трудно, нямате болнични дни, нямате ваканция и не можете да се откажете. Според проучване, новите майки не започват да се радват на бебето си, докато не навърши 6 месеца, защото се опитват да приемат промяната в живота, когато станат родители. Ако се чувствате като на път да се откажете, не се колебайте да помолите семейството или приятелите си да ви помогнат с бебето или домашните задължения.

4. Твърде много отговорности

Да бъдеш родител означава да имаш множество задачи. Вие сте готвач, медицинска сестра, учител, треньор и т.н. Отговорността може да бъде огромна. Всъщност, едно проучване потвърди, че колкото повече сте инвестирали в родителството, толкова по-големи са шансовете ви за получаване на депресия или тревожност. За да избегнете това, оставете детето ви да поема отговорности. Попитайте го какво иска да прави или да яде и го помолете да подреди играчките си.

5. Чувствате се така, сякаш сте загубили себе си

Това, което най-много може да допринесе за психическото изтощение и обезличаването, е усещането, че вече не принадлежите на себе си, защото се съобразявате само с нуждите на детето. 
Важно е да отделяте време за себе си, дори да е 15 минути на ден, за да си вземете душ, да тренирате или просто да останете насаме със себе си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay