7 начина, по които тялото ви казва, че сте нещастни

7 начина, по които тялото ви казва, че сте нещастни

Щастието не е просто състояние на ума и позитивно отношение към живота. Това е свързано и с определени химически процеси в организма. По-специално с хормоните, които ни помагат да се чувстваме щастливи и играят важна роля в нашето настроение и способност да чувстваме удоволствие. Липсата на тези хормони може да доведе до недоволство и дори до депресия.

Ето кои са знаците от тялото ви, които могат да сигнализират, че имате ниски нива на хормони на щастието.

1. Ядене на сладкиши и чипс

Ако тялото ви иска захар и нишесте, тогава може да имате ниски нива на серотонин. Тези храни стимулират този хормон. Вашето настроение се подобрява и се чувствате по-добре. Но това се случва само за кратък период от време. В резултат на това нивото на този хормон на щастието е допълнително намалено и ще почувствате, че имате нужда от тези продукти отново.

2. Качване на тегло

Липсата на допамин може да доведе до увеличаване на теглото. Освен факта, че сте привлечени от сладкиши и нездравословна храна, можете да преядете. Това се случва, защото се опитвате да компенсирате ниското ниво на този хормон чрез ядене. Следователно може да се развие пристрастяване към храната.

3. Чувствителност на гърдите

Липсата на друг хормон, който влияе на нашето настроение, също оказва влияние върху състоянието на нашето здраве. Когато една жена има ниско ниво на естроген, тя може да усети чувствителност на гърдите. Това може да се случи по време на менструация, но и извън нея.

4. Ниско ниво на съпричастност

Проучванията установиха връзка между емпатията и окситоцина. Този хормон на любовта влияе на нашето настроение точно като другите. И ако ви е трудно да съчувствате на други хора или имате проблеми с разпознаването на израженията на лицето, може да изпитвате липса на окситоцин.

5. Главоболие

Главоболие може да възникне поради липса на прогестерон, друг хормон, който може да подобри настроението. Тази болка може да се прояви под формата на мигрена. Хормонът е важен по време на бременност, така че симптомите на нисък прогестерон при бременни жени може да се различават и трябва да бъдат контролирани.

6. Безсъние

Безсънието е един от признаците на ниски нива на серотонин, които вече споменахме. Той се проявява в проблеми със съня и предизвиква промени в настроението. Хората, които изпитват постоянен стрес, депресия и водят заседнал начин на живот, са склонни към това заболяване.

7. Треперене

Тремор може да възникне поради липса на хормон допамин. Това са неволни движения в тялото, причинени от мускулни контракции. Най-често това се случва в ръцете. Това може да бъде и симптом на неврологично заболяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

18 8
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay