7 признака, които показват недостиг на протеини

7 признака, които показват недостиг на протеини

Известно е, че протеинът играе жизненоважна роля във функционирането на нашите органи. И ако имате недостиг на протеини, тялото ви страда. Според едно проучване около 1 милиард души по света са с недостиг на протеини. Особено в Централна Африка и Южна Азия: до 30% от децата получават твърде малко протеини.

Как да разберете дали имате протеинов дефицит? Ето кои са признаците и симптомите, свързани с недостига на протеини, така че да знаете кога има проблем.

1. Желание за храна

Ако винаги се чувствате гладни, това може да се дължи на ниско съдържание на протеини и високо съдържание на въглехидрати и захар. Проблемът може да бъде, че имате неограничен достъп до висококалорична храна, в която количеството протеини е ниско в сравнение с броя на калориите.

2. Загуба на мускулна маса и болки в ставите

Мускулите са най-големият резервоар на протеин в организма. Мускулната слабост, болката и загубата на мускулна маса са признак на протеинов дефицит. Проучване показва, че това се среща често при възрастните хора. Протеинът е от съществено значение за растежа и поддържането на мускулите.
3. Проблеми с кожата и ноктите
Недостигът на протеини може да доведе до слаби, крехки нокти, а в някои случаи ще забележите бели ленти и кафяви петна по ноктите.
Дефицитът на протеин може да повлияе и на кожата, тъй като протеинът дава възможност за регенериране на клетките, произвежда нови клетки и замества мъртвите клетки. Ако това се случи, ще забележите, че кожата ви е суха, люспеста и напукана.
4. Загуба на коса
Косата ни се състои от 90% протеин, известен като кератин. Ако не получавате достатъчно хранителни вещества, косата ви може да избледнее на цвят. Това се случва, защото тялото спира да използва белтъчини за несъществени неща като растежа на космите в опит да ги запази. 
5. Мазен черен дроб
Мазният черен дроб е един от най-честите симптоми на дефицит на протеин и ако бъде оставен нелекуван, може да причини чернодробно заболяване, причинявайки възпаление, белези на черния дроб и потенциална чернодробна недостатъчност.
6.  Повишен риск от костни фрактури
Точно като мускулите, ниският прием на протеини може да повлияе и на костите. Недостатъчният протеин води до отслабване на костите, като по този начин се увеличава рискът от костни фрактури. Това се дължи главно на това, че "протеинът е необходим за абсорбцията на калций и за подпомагането на костния метаболизъм". 
7. Липса на сън
Ако имате проблеми със съня или страдате от липса на сън, това вероятно е свързано с недостиг на протеини. Протеините от храната, която ядем, действат като градивни елементи за триптофан, аминокиселина, която причинява сънливост. Това показва, че трябва да се храним с богати на протеини храни преди лягане, за да постигнем по-добър сън.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
13 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay