Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по една краставица на ден

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по една краставица на ден

От древни времена, краставиците са били използвани в Индия за храна, както и в традиционната медицина. Това е така, защото в топла страна като Индия краставиците осигуряват необходимата хидратация и прохлада на тялото. И това не е единствената полза от този плод (да, това е плод, а не зеленчук).

Ето някои от ползите за здравето от яденето на краставици и защо определено трябва да включите повече от тях в диетата си.

1. Ще бъдете по-добре защитени от неврологични заболявания

Физитинът, присъстващ в краставиците, е отговорен за по-доброто здраве на мозъка. Краставиците също съдържат фосфор - а фосфорният дефицит е свързан с повишен риск от когнитивни заболявания. Така че яденето на краставици определено е полезно за здравето.

2. Можете да свалите излишните килограми бързо

Високото съдържание на вода в краставиците ви помага да постигнете бързо засищане, като по този начин контролирате преяждането, което може да ви помогне в усилията ви да отслабнете. Краставицата не съдържа мазнини и нискокалорична. Следователно, тя е чудесен избор за всеки, който се опитва да овладее телесното си тегло.

3. Рискът от рак ще намалее

Физитинът предизвиква голям интерес сред изследователите на рака. Освен антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на този флавоноид, той също е свързан с намаляване на риска от определени видове рак.

4. Храносмилането ще се подобри

Краставиците съдържат фибри и голямо количество вода, които помагат за храносмилането. Витамините в краставиците също помагат за подобряване на функционирането на храносмилателната система. Една краставица дневно може да реши проблемите, свързани с движението на червата.

5. Тялото ви ще бъде по-хидратирано

Около 95% от краставицата е вода, така че яденето ежедневно подобрява общото ниво на хидратация в тялото, което от своя страна влияе положително на вашето здраве. Ако сте от хората, които забравят да пият вода редовно, тогава яденето на 1 краставица на ден може да бъде чудесен трик за вас.

6. Кожата ви ще бъде по-мека и блестяща

Краставиците поддържат тялото хидратирано, което е от полза за кожата. Освен това, те съдържат витамини от група В, като ниацин и рибофлавин, заедно с витамин С и цинк (минерал), които са ключ към поддържането на красива кожа. Краставиците съдържат и кафеена киселина, която се бори с дразненето и възпалението на кожата. Хранителните вещества в краставиците също помагат за борба с признаците на стареене на кожата.

7. Качеството на косата ще се подобри и косопадът ще намалее

Витамините В, присъстващи в краставиците, са изключително полезни за здравето на скалпа и косата. Биотин, рибофлавин, ниацин и витамини В5, В6 и С имат важна роля при растежа на косата. Те също така предотвратяват преждевременна загуба на коса и побеляването.

8. Здравето на сърдечносъдовата система ще се подобри

Краставиците съдържат калий, магнезий и витамин К. Тези 3 хранителни вещества са важни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Витамин К действа като жизненоважен фактор в кръвосъсирването и регулирането на нивата на калций в кръвта. Ниските нива на магнезий и калий са свързани с по-високо кръвно налягане. Редовен прием на краставица е установено, че намалява нивата на лошия холестерол.

9. Нивата на кръвната захар ще бъдат по-добре контролирани

Краставиците съдържат широк спектър от фенолни съединения, флавоноиди и тритерпени. Според изследователите, консумирането на краставица е много обещаващо за контролиране на високите нива на кръвната захар.

10. Костите ще станат по-силни

Краставиците съдържат витамин К и калций, които са от съществено значение за по-силните кости. Установено е, че витамин К намалява риска от костни фрактури и също играе важна роля в абсорбцията на калций в костите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay