Проучване разкрива, че WiFi устройствата засягат мъжката плодовитост

Проучване разкрива, че WiFi устройствата засягат мъжката плодовитост

Ако се опитвате да имате деца от известно време и нямате голям успех, отговорът може да е точно в джоба ви. Буквално. Кумико Наката, изследовател от Япония, установи, че електромагнитните вълни от WiFi устройствата, като мобилни телефони и домашни рутери, могат да причинят значителни щети върху спермата.

30% от проблемите със зачеването идват от мъже

Според Световната здравна организация, около 15% от двойките по света имат репродуктивни проблеми. И най-малко една трета от проблемите идват от мъжете. Разбира се, мъжкото безплодие може да бъде причинено от много неща, като лоша среда, стрес, лошо хранене, генетика и т.н.  

Есперимент за влиянието на WiFi

Японските учени взели проби от група от 51 мъже и ги разделили на 3 групи. Те използвали WiFi устройство, което точно копира мобилен телефон.

Едната група проби не била изложена на вълните от WiFi рутер. Втората група било изложена, но имала щит за защита от WiFi. А третата група била изложена напълно, без никакви защити. Пробите били поставени сравнително близо до WiFi устройството, наподобявайки мобилния телефон, който се носи в джоба на панталоните и резултатите били взети след различно време.

Спермата се поврежда за 2 часа

Резултатите били малко страшни. Макар че в продължение на 30 минути под влиянието на WiFi сигнал почти нямало никакъв ефект, по-продължителната експозиция започнала да показва впечатляваща разлика. След само 2 часа скоростта на моториката на неекспонираната група е била 53,3%, на защитената група 44,9%, а на изложената група само 26,4%. 24 часа по-късно процентът на мъртвите сперматозоиди в групата, изложена на сигнала, била 23,3% в сравнение с 8,4% при останалите проби.

Имаме повече мобилни телефони, отколкото хора 

Статистиката показва, че броят на активните мобилни телефони е по-голям от действителното световно население, което означава, че доста хора имат повече от един телефон, а ефектът от вълните му може да е твърде сериозен, за да бъде игнориран.

Превенцията може да бъде много проста

Наката уточнява, че проучването потвърждава, че електромагнитните вълни от WiFi устройствата са безопасни за хората по отношение на благосъстоянието и здравето. Може би едно просто решение, като например поставянето на телефона на бюрото вместо в джоба, ще е от значение за някои семейства.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay