Учените обясняват как качвате килограми, докато се ядосвате

Учените обясняват как качвате килограми, докато се ядосвате

Гневът не е просто крещене и лошо настроение. Има 3 вида гняв. И всеки от тях има свои симптоми, които включват, например, самообвиняване, фалшив плач и много други. Следователно гневът не е толкова прост, колкото изглежда. А влиянието му върху нас може да бъде много по-сериозно отколкото мислим. Един от страничните ефекти е качването на килограми.

Всички се ядосваме понякога, няма как винаги да сме в добро настроение. Но е добре да се стараете да не се ядосвате често...

Всичко започва с адреналина

Гневът се проявява не само в нашето емоционално състояние, но и в химическите процеси на нашето тяло. Когато се ядосваме, се освобождава адреналин. Служи ни, за да ни направи готови или да се бием, или да бягаме. Той ни активира и предизвиква безпокойство.

Поради притока на кръв от вътрешните органи към мускулите, не можем да почувстваме глад, докато сме ядосани. Но това има само краткосрочен ефект.

След като нивото на адреналина падне, ние усещаме нуждата от запълване на загубената енергия и започваме да огладняваме много. Но поради факта, че сме разтревожени, това може да доведе до прибягване до емоционално и безсмислено хранене. Това означава, че можем да ядем нещо, което не е добро за нас, което ще ни донесе радост и утеха, без да вземем под внимание дали е здравословно за нас или не.

Какво може да направите:

Опитайте се да не ядете, за да се справите със стреса. Контролирайте това колко и какво ядете. Това ще ви помогне да предотвратите увеличаване на теглото.

Нашата тревожност е причина за стреса

Безпокойството увеличава стреса. Поради това, нивото на хормона кортизол се увеличава. Освен че е вреден за сърцето и кръвното налягане, той също влияе на нашето тегло.

Кортизолът превръща кръвната захар в мазнини и потиска храносмилането. В резултат на това теглото се увеличава и се образуват мазнини, които могат да бъдат вредни за нашето здраве.

Какво може да направите:

Отървете се от негативните си емоции чрез забавление. Отидете във фитнес залата, направете тренировка или се разходете в парка. Това ще ви помогне да промените състоянието на ума си и да съберете мислите си.

Губим контрол над апетита си

Стресът от своя страна води до проблеми със съня. Когато не спим достатъчно, нямаме енергия. И ние сме по-склонни да си я набавим с въглехидрати, които се съдържат в сладки напитки, бонбони и други нездравословни храни.

В същото време за нас е по-трудно да се контролираме. Липсата на сън нарушава функционирането на хормоните, които контролират апетита.

Какво може да направите:

Намерете начин да възстановите хармонията в живота си. Това може да бъде четене, среща с приятели, правене на любимото ви нещо или нещо друго, което ви носи удоволствие и мир.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay