Хората, които не се наспиват, са склонни да напълнеят

Хората, които не се наспиват, са склонни да напълнеят

Ако напоследък сте качили няколко килограма, без очевидна причина, помислете за навиците си, свързани със съня. Непълноценният сън може да ви навреди по различни начини, единият от които е качването на килограми. Ако искате да бъдете във форма и диетата, която спазвате, да има ефект, просто се наспивайте. 

Ако спите по-малко от препоръчителните часове, според възрастта си, това може да повлияе негативно на следващия ден по много начини, като намаляване на нивата на производителност, намаляване на енергията, повишаване на раздразнението и дори предразполагане към спорове с другите, особено вашия партньор. И сега трябва да добавим възможно наддаване на тегло на първо място в този списък. Изследвания, проведени от Кралския колеж в Лондон и университета Врие в Амстердам през 2016 г. установиха, че частичното лишаване от сън е свързано с консумирането на повече калории на следващия ден.

Проучването анализира 11 проучвания, които изследват връзката между липсата на сън и увеличаването на теглото. Те включват общо 172 участници. Някои от участниците били лишени от сън за 2 седмици, а други не. След това техният калориен прием бил анализиран. В 11-те проучвания повечето участници, лишени от сън, консумирали средно 385 калории повече от тези, които не са били лишени от сън. Въпреки, че това са изследвания, които изследват резултатите от липсата на сън за период от 2 седмици, учените смятат, че ако се удължат, ефектът и калориите могат да се увеличат.

Били разгледани и храните, които хората избират да ядат. В дните, в които участниците не са получили качествен сън, те избират повече мазни храни. Интересното е, че приемът на въглехидрати бил еднакъв, без значение от съня. 

Активността през деня обаче остава същата, без значение колко часа са спали и колко калории са приели. Именно по този начин се качват излишните килограми. Проста математика! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay