13 факта за "Цар Лъв", които показват нова страна на този шедьовър

13 факта за "Цар Лъв", които показват нова страна на този шедьовър

Историята за Симба отпразнува своята 25 годишнина през тази година. Наскоро излезе нова версия на този филмов шедьовър.

Ще ви разкажем някои интересни факти за "Цар Лъв", които показват нова страна на тази много любима история...

1. Забелязали ли сте, че белегът на лицето на Скар много прилича на белега на Тони Монтана, който беше изигран от Ал Пачино в "Scarface"?

2. Създателите имали идеи за различни заглавия: Кралят на Калахари, Кралят на зверовете и Кралят на джунглата, което всъщност било избрано, но по-късно разбрали, че лъвовете не живеят в джунглата и измислили Цар Лъв.  

3. Първоначално идеята за анимацията била напълно различна. Джордж Скрибнър щял да бъде филмов режисьор: той искал да създаде документален филм, наподобяващ National Geographic, който да е анимиран. Когато екипът решил да направи мюзикъл, Скрибнър напуснал проекта.

4. Сюжетът също бил променен: първоначално щяло да бъде история за войната между лъвове и бабуини, Тимон и Пумба били приятели на Симба от детството му, а Симба трябвало да бъде мързелив и непохватен персонаж.

5. Създателите казват, че са се вдъхновили от Хамлет и библейските истории на Шекспир за Йосиф и Мойсей. Между другото, има сцена, в която Скар играе с череп - това е вид препратка към история за принца на Дания.

6. Честно казано, не всички вярвали, че Цар Лъв ще бъде успешен. Дори сценаристите били доста скептични: Бренда Чапман не искала да работи по проекта, защото "историята не е достатъчно добра", а писателят Барни Матисън казва: "Не знам кой ще го гледа".

7. Цар Лъв се смятал за вторичен проект и всички вярвали повече в Покахонтас. Цар Лъв се превърна в една от най-успешните анимации в историята и беше част от ренесанса на анимационните филми в Дисни в началото на 90-те. Ако сравним Цар Лъв с Покахонтас по печалби: 968 милиона долара срещу 346 милиона долара.

8. Имената на героите имат свои собствени значения в африканските диалекти: Симба означава "лъв", Рафики означава "приятел", Пумба означава "глупак", Банзай означава "скриване", Шензи означава "нецивилизован", а Муфаса е името на последният крал на хората, живеещи в Кения преди британската колонизация.

9. Повече за Кения: за да създадат африканската флора и фауна, аниматорите пътуват до Кения и изучават местната природа. Благодарение на милиони скици на Кенийския национален парк великолепните пейзажи били визуализирани. Създателите на анимациите се консултирали с експерти по дивата природа, за да направят поведението и чертите на героите по-реалистични и естествени. Между другото, те за първи път чуват известната фраза в Африка "Хакуна-матата”.

10. Ето още едно интересно нещо: ако погледнете по-отблизо скалата, тя прилича на уста на голямо животно, отворена към небето. Може да е крокодил, лъв или мечка - какво мислите?

11. 23 години след излизането на филма, режисьорът и продуцентът внезапно признаха, че Муфаса и Белег не са генетични братя! Създателите твърдяха, че са съперничащи лъвове, живеещи в една глутница. Двамата се наричали братя, макар че всъщност не били свързани. 

12. Елтън Джон и Тим Райс са автори на всички песни в анимацията. Имало много песни, но само 5 от тях били използвани в окончателната версия. Легендарната Can You Feel the Love Tonight била най-трудната: Тим Райс написал около 15 версии на песента (за няколко години), но първоначалната версия била окончателно избрана.

13. Първоначално Тимон и Пумба било планирано да изпеят песен за яденето на буболечки, но създателите променили мнението си. Скоро те си спомнили фразата "Хакуна-матата", която научили в Африка. Така се ражда известната песен "Hakuna-matata".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay