9 грешки, които допускаме при грижата за косата

9 грешки, които допускаме при грижата за косата

Измиването на косата изглежда много прост процес, който се случва често, така че не би трябвало да имаме някакви специални познания. Има обаче някои много важни неща, свързани с грижата за косата, които малко хора знаят.

Ще ви разкажем защо дори най-скъпите продукти за коса не могат да гарантират правилната грижа за косата. 

1. Избирате грешни продукти за грижа за кожата

Шампоанът трябва да бъде избран съобразно вида на кожата, вида коса и структура на косата. Ако имате мазен скалп, не купувайте тежки шампоани, които съдържат агресивни вещества. Те изсушават скалпа и увеличават производството на себум. Подхранващите и овлажняващи шампоани по-бързо измиват цвета от боядисаната коса. Така че, ако искате да запазите цвета си за по-дълго време, изберете шампоан за боядисвана коса.

2. Мислите, че продуктите могат взаимно да се заместват

Много хора вярват, че балсамът може да бъде заменен от маска. В действителност, това не е вярно. За да подхраните косата си, трябва да нанасяте маска. Балсамът се нанася след това, за да затвори косъма. 

3. Имате много големи надежди за шампоаните

Основната задача на шампоана е да измие косата. Не овлажнява, не подхранва, не увеличава растежа на косата, а измива маслата от скалпа и косата. Единственото изключение са лечебните шампоани, но те могат да бъдат предписани само от лекар.

4. Не използвате продукти за топлинна защита

Ако искате да използвате сешоари и преси, не забравяйте за топлинната защита. Добрата защита ще предпази косата ви и ще улесни процеса на стилизиране. 

5. Нанасяте маска или балсам на много мокра коса

Преди да нанесете маска или балсам върху косата си, трябва да я подсушите. Водата е бариера между косата и маската. Разбира се, косата ще бъде мека и лъскава, но няма да получи всички подхранващи вещества от маската. Не търкайте косата си, само внимателно я подсушете и я увийте в кърпа за няколко минути.

6. Страхувате се от силикона

Силиконът не е толкова страшен, колкото си мислите. Може дори да е полезен. Ако имате къдрава или увредена коса, продуктите на основата на силикон могат да ви бъдат много полезни. Те улесняват разресването, предпазват косата и предотвратяват изсушаването на косата. 

7. Не използвате дълбоко почистващ шампоан

Това е точно видът шампоан, с който трябва да измиете косата си, ако използвате продукти на базата на силикон. Шампоан за дълбоко почистване съдържа химикали, които разграждат мръсотията и маслото.

Шампоан за дълбоко почистване е подходящ за тези, които имат мазен скалп и често използват силикон и гелове. След като използвате шампоан за дълбоко почистване, винаги трябва да използвате балсам или маска. Не забравяйте, че такива шампоани измиват боята за коса и изсушават скалпа. Не го използвайте повече от веднъж месечно.

8. Надявате се, че добрата маска може да спаси косата ви 

Разбира се, добрите маски могат да направят невероятни неща. Но не се надявайте прекалено много. Разделените краища или повредената коса не могат да бъдат спасени от нито един продукт. Можете да ги изрежете и да чакате да расте. Маските осигуряват само визуален ефект.

9. Не използвате слънцезащитни продукти за коса

Нашата коса, точно като нашата кожа, се нуждае от UV защита през лятото. UV светлина прави косата суха, крехка и я уврежда много. За съжаление шапките не могат да ви предпазят. Така че, използвайте различни спрейове и маски със SPF.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay