10 неща, които трябва да спрем да романтизираме, за да имаме по-добър живот

10 неща, които трябва да спрем да романтизираме, за да имаме по-добър живот

Много често книгите и списанията създават красив образ на неща, които могат да се окажат не толкова красиви. Например, често сме очаровани от истории за едностранна любов или трудни взаимоотношения - свикнали сме да вярваме, че силните чувства винаги са свързани със силна болка. Лошите момчета са привлекателни, а бременността е най-прекрасното нещо на света. Това са неща, на които трябва да спрем да вярваме, за да имаме реалистични представи.

Ето някои неща, които трябва да спрем да романтизираме:

Едностранната любов

Много хора вярват, че колкото по-болезнена е връзката, толкова повече обичате човека. Въпреки това, психолозите казват, че това не е вярно, защото няма място за постоянна болка в здрави взаимоотношения. Експертите виждат връзката между това какъв е бракът на нашите родители (какви са нашите семейни отношения) и как се държим в нашите връзки.

Според психотерапевтът Робин Норвуд, ако едно момиче има емоционално недостъпен баща, има риск, че в нейния живот тя ще избира мъже, които са безразлични към нея. Работата е в това, че това поведение е нормално за нея. Също така, Нордуд е убеден, че децата, чиито родители са имали някаква зависимост (например алкохол), са по-склонни да имат разрушителни взаимоотношения.

Социопатията

Напоследък режисьорите започнаха да превръщат очарователните социопати в главни герои на своите филми и шоута. Вероятно си спомняте шоуто Шерлок, където детектив, който не е много добър в общуването, е много привлекателен.

Но в реалния живот би било наистина трудно да се свържете с такъв човек, защото социопатите не знаят какво е състрадание, вина и любов (това психологическо разстройство е, когато човек е антисоциален и игнорира социалните правила).

Самота

Самотата винаги е била част от образа на атрактивните герои на книгите. Никой в света не ги разбира. Това чувство на несвързаност с останалия свят може да се появи дори когато сте заобиколени от хора. Според теорията на невролога Джон Качиопо се нуждаем от самота, за да имаме желанието да поддържаме взаимоотношения с други хора. Но това чувство е добро само когато е временно.

Ако някой е хронично самотен, последствията могат да бъдат много сериозни и да доведат до неща като лош сън, депресия и здравословни проблеми. Така че, според някои учени, самотата е основната причина за сърдечни и съдови проблеми, увеличавайки вероятността за преждевременна смърт с около 2 пъти.

Лошите момчета

Приказката за Бел, която е успяла да превърне Звяра в принц с любовта си и историята на Анастасия Стийл от 50 Shades of Grey, която превърна един студен садист в страстен човек - са много популярни сюжети. Лошите момчета изглеждат изключително привлекателни. Въпреки това, в реалния живот, връзката с партньор- тиранин ще доведе до много деликатна психологическа ситуация.

Някои хора са напълно сигурни, че могат да накарат агресивния си партньор да се промени и да ги спасят с любовта си. Но психолозите твърдят, че ако този човек не осъзнае, че е проблем, няма начин да го поправим.

Лошите навици

В днешно време различните зависимости са модерни, като тютюнопушенето, пиенето на алкохол и приемането на наркотици. Пиенето на алкохол дори се счита за част от някои култури. Героите на много филми се намират в забавни ситуации, когато пият. Цигара и чаша уиски изглеждат напълно нормални за някой, който е тъжен. Дори наркотиците изглеждат романтични за хората (защото някои художници и музиканти ги вземат).

Въпреки това психолозите твърдят, че това романтизиране води до негативни последици, защото хората престават да осъзнават колко опасни са техните лоши навици. Дори когато децата се опитват да имитират възрастните чрез "Наздраве" със сок, това не е хубаво: децата свикват с идеята, че няма празник без алкохол. И според някои учени, пиенето е по-опасно от приемането на наркотици, защото алкохолът е по-популярен и лесно достъпен.

Психологическите проблеми

Напоследък депресията се превърна в тенденция в Инстаграм. Почти всеки блогър, влогър и инфлуенсър страда или е стрдал от депресия, паник атаки и т.н. Истината е, че няма нищо привлекателно в депресията, анорексията или други психологически или хранителни разстройства. Романтизирането им в медиите доведе до факта, че дори и най-малките провали и грешки, които правят хората, се обясняват с психологически разстройства: малък страх е пристъп на паника, а лошото настроение е депресия.

Невъзможността да се поддържа чист дома

"Творческата бъркотия" е много популярна в момента. Въпреки това, невъзможността да поддържате работното си място или дома си чист може да предизвика много проблеми. Учените виждат връзка между отлагането и неспособността да се поддържа ред. Според експертите една разхвърляна къща може да причини депресия, която с възрастта става по-силна.

Психолозите препоръчват да се изхвърлят нещата, които не ползвате. Ако правите по нещо малко всеки ден, няма да ви се наложи да прекарате целия ден в почистване.

Бременност

Бременните жени във филмите и рекламите изглеждат толкова щастливи, а моделите и актрисите показват перфектното си тяло веднага след раждането. Въпреки това психолозите предупреждават: не забравяйте колко различна е реалността от това, което ни показват по телевизията и в списанията. Всяка ситуация е напълно индивидуална и, разбира се, има жени, чиято бременност е лесна. Но не си изграждайте нереална представа за бременността.

Работата на свободна практика и блогърството

В миналото децата искаха да бъдат актьори, астронавти и ветеринари. Днес най-популярният отговор на въпроса за бъдеща професия е блогър. Но блоговете изискват много работа. Освен това детайлното излагане на личния ви живот и постоянното внимание на хората може да има негативен ефект върху това как се чувствате. И за да станете добре платен фрийлансър със стабилен доход, трябва да придобиете известен опит и да имате база от клиенти - но това отнема години!

Неспособността да се грижим за външния си вид

Според психолозите, ако човек не иска да се грижи добре за външния си вид, това означава, че той е хронично недоволен от живота си. А на днешно време хората се оправдават с това, че искат да бъдат естествени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay