Препарати и ароматизатори- тихите убийци

Препарати и ароматизатори- тихите убийци

Всички сме наясно с вредата на химическите вещества ипрепарати, които обикновено държим скрити в някой тъмен и закътан шкаф в килера. Гледаме да са етикетирани, опаковани в няколко пликчета, далеч от очите и ръцете на децата. Но все пак използваме ежедневно. Най-опасни сред всички почистващи препарати са тези, които избелват. "Убийците” на плесента, за да блеснат стените отново бели – особено опасна отрова. В това число влизат чудодейните "мухълояди”, а също и белината, с която нерядко третираме и силно замърсени дрехи.

Ароматизаторите от друга страна, преди години бяха част от единствено от интериора на колата и тоалетната, днес те се предлагат под различни форми и с разнообразни привлекателни дизайни.Неслучайно голяма част от домакинствата вече притежават ароматизатор, вярвайки, че домът им мирише зле и се нуждаят именно от подобен вид изкуствена миризма, за да бъде всичко наред.

Използването на всичката тази химия може да навреди сериозно на нашето здраве. Именно заради това те се наричат "тихи убийци", защото много рядко не се замисляме, че вместо чист дом, ние вкарваме в него излишни съединения, които малко по малко ни вреди. Тяхното използване крие рискове от разяждане на кожата, а изпаренията им поразяват респираторната система. Колкото и добре да се стараем да ги отмием от фурната или котлоните, част от тях остава, а когато се пусне печката, от нагряването се отделят отровни изпарения. Както в много други продукти на пазара, така и в почистващите препарати има безброй много ароматизатори. Те от своя страна влияят върху обонянието ни.

Има ли алтернатива?

Разбира се винаги има как да заменим отровните препарати с такива, които сами си приготвим вкъщи. Те не само че не отстъпват по-качества на "купешките", но и имат благоприятно въздействие върху нас. Именно защото са съставени само от натурално неща. Тук отново на помощ идват етеричните масла. Те могат да бъдат използвани както за козметика, така и за почистване на дома ни.

Препарати и ароматизатори- тихите убийци

 
Може би вече всички са чували за така нашумелите дифузери за въздух с етерични масла. До сега те бяха използвани главно в хубави хотели или спа центрове. Сега обаче са достъпни и за домашно ползване.Като ппречиства, овлажнява и ароматизира въздуха чрез освобождаване на терапевтичните свойства на етеричните масла. В зависимост от комбинацията  им можем да борим настинка, или да направим дома си по-спокойно и уютно място. За щастие дифузерите стават все по-достъпни. 
Ще ви представя две от моите най-любими комбинации за ароматициране на дома:
Първата - за спокоен сън. Отразява ми се чудесно преди лягане и наистина подобри качеството на съня ми. А именно по една капка: лавандула, римска лайка, ветивер, майорана. Действа отпускащо, а ароматът е невероятен, запазва се дори цялата нощ.
Следващата комбинация е за свеж дом. Тя се бори с миризмите на готвено и тютюнев дим. По две капки - лимон, лавандула и мента. Всяко едно поотделно също върши чудесна работа.
Ще ви споделя и за една, която смятам да пробвам тази зима, като превенция или своеобразно лечение на хрема и синузит: В дифузера се добавят 2/3 капки етерично масло от мента, лимон и евкалипт.
2/ Мента, розмарин и евкалипт
3/ 5/6 капки BREATH.
Склонна съм да твърдя, че тези комбинации са в пъти по хубави и ефикасни от тези, който се предлагат по магазините.
Препарати и ароматизатори- тихите убийци
Навярно всички се досещат, че с етеричните масла може да освежим въздуха, но същевремнно можем и да почистим, без да застрашаваме здравето си. Следва една рецепта за цитрусов препарат за баня, който не отстъпва на тези в магазинната мрежа:
1 с. л. Костилски сапун - течен
1 с. л. Сода бикарбонат
10 капки етерично масло от Чаено дърво
8 капки етерично масло от Портокал
4 капки масло от Лимон
4 капки Евкалипт
1 ч. ч. дестилирана вода
В спрей шише се смесват съставките, долива се вода и се използва като препарат за баня, като преди всяко използване се разклаща.
А най - любимият ми домашен препарат оставих за последно. Чистя абсолютно всичко с него- от прах до замърсени обувки:
В спрей бутилка от 700мл. се добавят 100 мл оцет, 5 капки етерично масло от лимон, или 5 капки хвойна. 
Освен, че почиства страхотно - ароматизира и възхода.
Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
 
 
 
2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay