Оказва се, че мъжете не преувеличават, когато имат грип

Оказва се, че мъжете не преувеличават, когато имат грип

Гриповете и настинките са нещо напълно нормално, което се случва на всеки. Досадно е, когато трябва да лежим по цял ден, да пием лекарства и да се чувстваме като парцали, но мъжете са си спечелили репутация на изключително мрънкащи, когато са болни. Има много шеги и закачки по тази тема- за мъжете и грипа.

Ето защо всъщност мъжете се държат като малки деца, когато са болни:

"Мъжкият грип"

Речниците на Оксфорд и Кеймбридж определят термина "грип" като болест, подобна на настинка, която не е сериозна, но може да бъде по-тежка, ако човекът, който страда от нея, е мъж. Поради това определение се появява това изследване, за да даде по-точно обяснение дали това е вярно и защо може да се случи.

Мишки и имунната система

Мишките са били обект на изучаване по този въпрос, тъй като те служат като добри човешки модели за медицински изследвания. В това проучване се анализира имунната система на гризачите, като се вземат предвид техният пол, възраст и реакции срещу грипа. Учените заключват, че женските мишки имат по-силна имунна система от мъжките мишки, поради женския хормон естрадиол.

Имуносупресивният ефект върху мъжете

Има разлика между мъжете и жените по отношение на имунната им система. Това изследване разкрива, че мъжете имат повече проблеми, когато страдат от респираторни заболявания. Факт е, че мъжкият тестостерон има имуносупресивен ефект, който може да повлияе на правилното действие на противогрипните ваксини, като направи мъжете по-склонни да бъдат хоспитализирани.

И така, мъжете наистина ли преувеличават, когато имат грип?

Ролята на хормоните в имунната ни система е един от основните фокуси на това изследване. При жените естрадиолът действа като имунопротективен агент, поради което те са по-малко податливи на грип или настинка.

Междувременно тестостеронът при мъжете действа като имуносупресор, което ги прави по-предразположени към грип и страдат от него в различна, по-висока степен от жените.

Поради тези причини може да се каже, че значението на термина, публикуван от тези два речника, е правилно. Мъжете изкарват гриповете по-тежко, отколкото жените.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay