Интересни факти за живота във Финландия

Интересни факти за живота във Финландия

Знаехте ли, че във Финландия децата слушат динозаври, които свирят Heavy Metal, мъжете могат да носят съпругите си, за да спечелят бира, а кметовете се хвърлят във вода за добри дела? В тази статия ще ви разкажем няколко интересни факта за живота във Финландия.

1. Паркинг за кучета в близост до магазини и други места

Във Финландия има закон, който кара всички да изграждат специални места за паркиране на кучета. Собствениците на фирми могат да бъдат глобени, ако нямат тези места за паркиране.

2. Мечове за доктори

В някои финландски университети все още имат традицията, че когато някой получи докторска степен, се възнаграждава не само с диплома, но и с меч. Единственият недостатък е, че понякога студентите трябва сами да си ги купят.

3. Хората от Финландия са запалени читатели

Финландците са една от най-запалените нации по четенето в света. Населението на Финландия е малко над 5 милиона души, но всяка година те заемат над 67 милиона книги от библиотеки. Частните библиотеки дори могат да бъдат намерени в бензиностанциите. И най-удивителното е, че в някои големи библиотеки можете да заемате не само книги, но и музикални инструменти, спортно оборудване и дори шевни машини.

4. Кучета за четене

Има кучета, които помагат на слепи хора, а във Финландия има специални кучета за четене, които помагат на децата да научат трудния финландски език.

5. Езикът на елфите

Финландският език е един от най-трудните езици в света и Джон Роналд Реюел Толкин е толкова вдъхновен от него, че го е възприел като база на езика на елфите. Има 40 синоними за "сняг" на финландски език, но няма нито една дума, която означава "моля". Има обаче много смешни думи, които други езици нямат, например, kalsarikännit, което означава " бельо ". Също така, няма бъдеще време във Финландския език. 

6. Бонус за връщане от ваканция

За да стимулират служителите да се завърнат от почивка, финландските компании им плащат специален бонус, когато се връщат в офиса. Никой не крие колко печели, защото във Финландия е лесно да разберете колко взима колега, като просто се обадите на специален номер.

7. Глобите зависят от доходите

Размерът на глобата за превишена скорост във Финландия зависи пряко от това колко печели човек. Колкото по-висока е заплатата, толкова по-голяма е глоба. Един от топ мениджърите на огромна финландска компания трябваше да плати най-голямата глоба в историята - 116 000 евро. Той карал с 75 км/ч, когато максималната скорост е 50 км/ч.

8. Полицейски елени

В някои страни има конна полиция, но във Финландия елени помагат на полицаите. Това най-вече има маркетингова цел - да привлича туристи в северните части на страната.

9. Маркетинг за интроверти
Финландците понякога обичат да прекарват времето си сами, затова има барове, където могат да пият сами, а в супермаркетите има специални кошници за 1 човек. 
10. Фенове на кафето
Финландия е първата в света в списъка на страните с висока консумация на кафе. Средно едно лице от Финландия консумира 12 кг кафе годишно. Италианците, например, консумират средно 5 кг годишно.
11. Сауни навсякъде
Както казахме преди, във Финландия има 5 милиона души. И има 2 милиона сауни - има повече сауни, отколкото коли. Всяка голяма компания и публична институция има сауни за своите служители и дори затворниците във Финландия могат да посещават сауна веднъж седмично. И най-оригиналното място, където можете да посетите сауната, е веригата за бързо хранене в Хелзинки.
12. Държавата на необичайните състезания
Освен необичайното състезание, в което мъжете трябва да носят съпругите си, тази страна е известна със състезанието, където трябва да хвърлите телефона си и фестивал, където състезателите свирят на въображаема китара.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay