Разходка из Златна Прага

Разходка из Златна Прага

След като ви показахме как изглежда красивата столица на Чехия, заснета от дрон, днес ще ви разкажаем малко повече и за нейната богата история и културно наследство, които я превръщат в един от най-посещаваните и обичани европейски градове.

Освен с бирата разбира се, Прага е известна и със своята живописна архитектура, която съхранява и отразява историческото й минало от различните периоди и до днес. Градът датира от близо 2000 г. и два пъти е бил столица на Свещената Римска империя и седалище на императора.

Всъщност едни от първите заселници кръщават региона Бохемия (дом на племето Boii), който по-късно се превръща в Кралство Бохемия, просъществувало до началото на миналия век. Малко по-рано възниква и бохемското течение и лайфстайл, разпространен сред хората на изкуството. То се заражда във Франция, но по това време се смятало, че хората с подобна философия са дошли именно от земите на Бохемското кралство, поради което кръстили течението на тях.

Макар да не е ясно дали в действителност вдъхновителите на бохемството са произлезли от Чехия, несъмнено нейните жители били и все още са доста артистични хора. Те са известни почитатели на изкуството, театъра, музиката, литературата, а културните развлечения в града са изключително разпространени и широко достъпни за всички жители и посетители на града.

Вследствие на богатата история, в Прага могат да се видят добре запазени архитектурни паметници от почти всяко културно движение - готика, средновековие, ренесанс, барок, рококо, арт нуво и т.н. Благодарение на факта, че през годините Прага се е запазила в своята цялост и не е преживяла големи опустошения и разруха подобно на други европейски столици, тя пази и до днес своето богато културно наследство. Уникалността на града се крие именно в преплитането на стилове, което превръща всяка една сграда в архитектурен паметник и придава неповторима атмосфера на столицата.

Разходка из Златна Прага

Photo by Julius Silver, Pixabay License

Сред най-известните забележителности е Пражкият замък, който типично за цяла Прага също съчетава различни стилове и определено не изглежда като класически замък. Всъщност това е един от най-големите дворцови комплекси в света, като според книгата на рекордите Гинес е и най-големият древен замък. Историята му датира още от IX век, когато приц Боривой издига укрепеното селище. През вековете продължава да се разраства и се превръща в седалище на Бохемските крале, на императорите на Свещената Римска империя, а в съвремието-в резиденция на държавния глава на Република Чехия.

Емблематични за града са и множеството църкви, параклиси, катедрали и религиозни паметници, поради които Прага си печели прозвището "градът на 100-те кули". Те придават неповторима и дори магическа визия на чешката столица.

Задължителна забележителност е и Карловият мост над река Вълтава, който свързва Пражкия замък със старинния квартал Старе место. Той е издигнат по времето на бохемския крал Карл IV, чието име носи, и който е положил един от първите камъни при построяването му. Мостът е завършен в началото на XV век, но повечето скулптури и статуи са създадени близо два века по-късно.

Разходка из Златна Прага

Photo by O12, Pixabay License

Паметниците на миналото обаче не трябва да ви оставят с впечатлението, че този град не живее в настоящето. Освен че пазят добре историята си, чехите се развиват изключително добре и в съвремието и са почитатели и на модерното и новото. Доказателство за това са известни международни събития като Музикалния фестивал Метроном, големият покер турнир EPT Prague и разбира се, Фестивалът на бирата.

Пивото определено е най-популярната чешка напитка и една от емблемите на държавата. Като един от най-големите производители в световен мащаб, чехите явно са открили тънкостите в технологията на пивоварството и са го превърнали в своя запазена марка.

Разходка из Златна Прага

Photo by Unknown, Pixabay License

Една от съвременните емблеми на града е и така наречената Танцуваща къща, творение на архитектите Франк Гери и Владо Мулинич. Нейната архитектура наподобява танцуваща двойка, откъдето именно е вдъхновена – от известната двойка Джиндър Роджърс и Фред Астер. Поради това е позната още с името Джинджър и Фред. Построена е в средата на 90-те години като символ на идеята за ново начало, промяна и екстравагантност. Стилът на сградата се нарича деконструктивизъм, поради разчупените и неправилни форми, а неповторимият вид допълва по интересен начин класическите старинни сгради, преобладаващи в столицата.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay