Да поиграем на чилик в Родопите

Беглика фест се провежда за четвърта поредна година, но този път с участието на десет каба-гайди и Теодосий Спасов

Да поиграем на чилик в Родопите

Очакваме с нетърпение настъпването на 19 август, когато за три дена ще се пренесем в Родопите, за да станем част от приключението Беглика фест 2011.

 

Тази година организаторите на събитието са още по-ентусиазирани, за да ни покажат, че промяната е възможна и околната среда може да се опази чиста, въпреки масата хора и действията им. Отпадъците ще се превръщат в музикални инструменти, а по пътя към мястото ще стъпваме на слама, за да се доберем до своите напитки – поднесени в чаши вместо пластмаса.

 

Белоградчаните Trashophonic orchestra ще ни покажат как от боклуци се създават предмети, музикални и то. Групата се приема като музикален експеримент – смесица от рецикласически арт и активизъм, а посланието им към обществото гласи: "По-леко със свръх консумацията и по-дейно с рециклацията". Те канят всеки ентусиаст да се включи в уоркшопа "Сливи за смет", където собственоръчно може да си създаде музикален инструмент.

 

Друга атракция, включена в Беглика феста е отворената етно-джем сцена, където публиката ще има възможността да се качва и включва свободно, под ръководството на етно-джаз майстори като големия Теодосий Спасов, Жоро Дончев, Александър Ефтимов и други.

 

На малкия остров срещу фестивалната зала пък ще се намира лайф-транс кръгът, който ще обединява хората, но без думи, с чувство за ритъм и инструменти, оставени на място. Естествено, достигането до специалната сцена ще се случва не просто разхождайки се, но с лодки – за да бъде преживяването под беглишкото небе, още по-незабравимо.

 

Музикалните сцени на фестивала ще бъдат две: Каба сцената, която ще стартира с началото на феста – 19 август, и на която ще се качат гостите от Румъния Popa Shapka. Освен тях ще можем да се насладим на  джаза на Козмо Козловски, музиката на истнабулския суфи- кавал - магьосник - Бурак Малджок, Теодосий Спасов квартет, както и наследниците на Исихия – Зейра, а също и Наскомикс, Ирфан и още много други. Втората сцена е наречена "Айляк сцената", а на нея ще звучат дъб, реге, ска, кумбиа, down tempo и worldbeat, които ще звучат чрез музиката на небезизвестни ди джеи – Phoenix, Dharba, Dancing Angel, Altais, Dub Mission, Mimionix  и много други.

 

Специална звукова система, която не замърсява шумово района, в който живеят дивият петел, глухарят, сърни и черни щъркели, ще бъде инсталирана по начин който не разсейва звука извън фестивалната зона. Интересен е фактът, че за публиката обаче, няма да има разлика в звука, поради разположението на колоните.

 

За уникалната забава на присъстващите ще се погрижат и цирковите артисти на цирк "Кумбо", които идват с ново представление – Art Attack, чиято основна роля ще заемат и музикантите от Popara.

 

Освен видната задача на организаторите всички да се забавляват под беглишкото небе, те са си поставили и по-амбизиозни цели. Стремят се към намаляването до минимум на екологичния отпечатък на феста, а тази година посетителите ще могат да вземат мерки и за ерозията, причинена от увеличения брой хора. Всъщност всичко ще се случи незабележимо, просто защото пътят от фест зоната ще бъде застлана със слама. "Несъзнателното добро" ще позволи отъпканата слама да се ползва и за компостиране.

 

Друга запазена марка на фестивала са специалните компостни тоалетни, които са знак, че с желание събития в защитена зона могат да бъдат организирани качествено и да минимализират човешкото влияние над природата съзнателно.

 

Освен страхотен фестивал сред красивата българска природа, Беглика фестивалът се превръща в едно разноцветно училище по алтернативи – ходене на кокили, месене на хляб, йога, уроци по земеделие и строителство със слама, та чак до народни игри, и какво ли още не. Едно райско място, което със сигурност предлага на всеки по нещо.

 

Билети за Беглика фест могат да се закупят в мрежата на Ticketstream и магазини "На Тъмно" на цена от 43лв, а на място за 48лв. Къмпинг таксата е включена в цената, а ако нямате превоз можете да си закупите билети и за специалните бегликобуси. Повече информация за тях има на сайта.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay